Een plek tussen de heiligen - Leerdam, Andrea van; Poel, Dieuwke van der (Madoc, 2025)
De Utrechtse schrijfster Berta Jacobs, ook bekend als Suster Bertken, leefde maar liefst 57 jaar in een kleine kluis tegen de Buurkerk, vanaf 1456 of 1457 tot haar dood in 1514. Een unieke beschrijving van haar leven en dood is met de hand opgetekend in een gedrukt exemplaar van de Legenda aurea, de welbekende verzameling van heiligenlevens, in de Universiteitsbibliotheek Utrecht. In deze bijdrage ontkrachten we de hardnekkige veronderstelling dat het boek met deze inscriptie uit het Utrechtse regulierenklooster komt. Ook bespreken we de mogelijke functie van de oorspronkelijke levensbeschrijving die zich bevond ‘in een glas’ in haar doodskist.