De graaf in het veen Over grootgrondbezit en de regie over de middeleeuwse veenontginningen in Zuidwest-Friesland - Langen, Gilles J. de; Mol, J.A.(Hans) (De Vrije Fries, 2023)

The distribution and subdivision of farmland on the medieval and prehistoric salt marshes of the northern Netherlands. A retrogressive model of the (pre-)Frisian farm, based on historical sources from the Early Modern period - Langen, Gilles J. de; Mol, J.A.(Hans) (Embracing the salt marsh: foraging, farming and food preparation in the Dutch-German coastal area up to AD 1600. Studies in honour of Annet Nieuwhof, 2023)

Vroege benedictijner kloosterboerderijen in Zuidwest-Friesland - Langen, Gilles J. de; Mol, J.A.(Hans) (Van Drenthe tot aan ’t Wad. Over landschap, archeologie en geschiedenis van Noord-Nederland. Essays ter ere van Egge Knol, 2023)

Kalende-broederschappen in de Friese landen vóór de Reformatie - Mol, J.A.(Hans) (De Vrije Fries, 2022)

Brugman en de Barrevoeters te Leeuwarden - Mol, J.A.(Hans) (Leeuwarden. Fryslâns hoofdstad. European capital of culture, 2021)

De expansie en aanwezigheid van de premonstratenzers in de Friese landen tot 1600 - Mol, J.A.(Hans) (Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen en norbertinessen, 2021)

The Frisians as Chosen People. Religious-patriotic Historiography in Fifteenth Century Frisa - Mol, J.A.(Hans); Smithuis, Justine (Amsterdamer Beiträge zur Älteren Germanistik, 2021)

Church, Landscape, and Power in ‘Holland’ West Frisia up to the Middle of the Eleventh Century: The Bishop, the Count, and the Development of the Parish System in Frisia between Vlie and Zonnemare - Langen, Gilles J. de; Mol, J.A.(Hans) (The Medieval Low Countries, 2020)

De namen van Friese kloosters - Mol, J.A.(Hans) (Fryslân. Historisch tijdschrift, 2020)

Het klooster Groendijk in Sneek en de familie Harinxma (I) - Mol, J.A.(Hans) (Alde Fryske Tsjerken, 2020)

Koning Redbad en zijn bewegingsruimte - Langen, Gilles J. de; Mol, J.A.(Hans) (De Vrije Fries, 2020)

Alltag im Deutschordenskonvent Utrecht im 15. Jahrhundert - Mol, J.A.(Hans) (Das Leben im Ordenshaus. Vorträge der Tagung der interrnationalen Historischen Kommission zur Erforschung des Deutschen Ordens in Tallinn 2014, 2019)

Met heiligen en heren langs middeleeuwse parochiekerken. Otto Roemelings gegevensbestand voor Groningen en Drenthe tot omstreeks 1640 - Mol, J.A.(Hans); Langen, Gilles J. de (Groninger Kerken, 2019)
Toelichting op en introductie van de website www.corpusroemeling.nl bevattende alfabetisch en geografisch per parochie opvraagbare gegevens over patoonheiligen, priesters en predikanten, aansluitend bij de cd-rom met data voor Friesland in Roemelings dissertatie uit 2013.

Noormannen en de Kerk in de Friese landen - Langen, Gilles J. de; Mol, J.A.(Hans) (Wij Vikingen! Friezen en Vikingen in het kustgebied van de Lage Landen, 2019)

Suffridus Petrus als landshistorieschrijver - Bergsma, Wiebe (Gelovigen, dominees en geleerden. Opstellen over Friese en Nederlandse geschiedenis in de vroegmoderne tijd, 2019)
Is verschenen in: It beaken 56 (1994), p. 80-123

Vikings and the Church in the Frisian Lands - Langen, Gilles J. de; Mol, J.A.(Hans) (We Vikings. Frisians and Vikings in the Coastal Area of the Low Countries, 2019)

Een heilige in It Heidenskip. Een volmiddeleeuwse ontginning onder de klokslag van Sint Ursula - Langen, Gilles J. de (Fragmenten uit de rijke wereld van de archeologie. Opgedragen aan Ernst Taayke bij zijn afscheid als beheerder van het Noordelijk Archeologisch Depot in Nuis, 2018)

Een uithof en een convent: de plattegrond van Oegeklooster bij Bolsward - Langen, Gilles J. de; Mol, J.A.(Hans) (Alde Fryske Tsjerken, 2018)

Kerk, macht en ruimte in Holland tot het midden van de 11de eeuw. De uitbouw van het parochiewezen tussen Maas en Vlie - Langen, Gilles J. de; Mol, J.A.(Hans) (Holland, 2018)

Church Foundation and Parish Formation in Frisia in the Tenth and Eleventh Centuries. A Planned Development? - Langen, Gilles J. de; Mol, J.A.(Hans) (The Medieval Low Countries, 2017)

De nieuwbouw van het cisterciënzer klooster Menterne, ca. 1290-1300. Een verkenning van de ruimtelijke structuur - Feikens, Johan; Mol, J.A.(Hans) (Groninger Kerken, 2015)

Gerkesklooster en zijn ontginningsactiviteit in Langewold omstreeks 1300 - Mol, J.A.(Hans); Zomer, Jeroen (Stad & Lande, 2015)

The knight brothers from the Low Countries in the conflict between the Westphalians and the Rhinelanders in the Livonian branch of the Teutonic Order - Mol, J.A.(Hans) (Ordines Militares, 2015)

The Cistercian model? The application of the grange system by the various religious orders in the Frisian coastal area, 1150-1400 - Mol, J.A.(Hans) (The Medieval Low Countries, 2014)

Het inkomen van zielzorgers in Friesland. 1511-1543 - Mol, J.A.(Hans) (De Vrije Fries, 2014)

Macht, geweld en monniken, De escalatie van een vete in de Friese Zuidwesthoek 1482–1495 - Gerrits, M.; Mol, J.A.(Hans) (De Vrije Fries, 2013)
Betreft de abdij van Staveren en de proosdij van Hemelum

Naar het voorbeeld van de cisterciënzers? Uithoven van kloosters in de Friese kustzone, 1150-1400 - Mol, J.A.(Hans) (Novi Monasterii, 2011)

Vechten, bidden en verplegen. Twaalf opstellen over de ridderorden in de Noordelijke Nederlanden - Mol, J.A.(Hans) (Bijdragen tot de Geschiedenis van de Ridderlijke Duitsche Orde. Balije van Utrecht, 2011)

Netwerken voor het Heilige Land. Jacob van Zuden en de expansie van de johannieters in het bisdom Utrecht - Koorn, Florence W.J.; Mol, J.A.(Hans) (Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis, 2009)

De Friezen als uitverkoren volk. Religieus-patriotische geschiedschrijving in vijftiende-eeuws Friesland - Mol, J.A.(Hans) (Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis, 2008)

Epiloog. De Moderne Devotie en de vernieuwing van het kloosterlandschap in Nederland - Mol, J.A.(Hans) (Monastiek observantisme en Moderne Devotie in de Noordelijke Nederlanden, 2008)

Een pastoraal offensief in Antwerpen. Norbertus, de volgelingen van Tanchelm, en de stichting van het Sint-Michielsklooster in 1124 - Moolenbroek, J.J. van (Wonderen voor alledag. Elf opstellen over godsdienst en samenleving in de Middeleeuwen door Jaap van Moolenbroek, opnieuw uitgegeven naar aanleiding van zijn afscheid van de Vrije Universiteit, 2006)

The Hospitaller Sisters in Frisia - Mol, J.A.(Hans) (Hospitaller women in the Middle Ages, 2006)

Servatius en Johannes. Over de vroegste geschiedenis van het Utrechtse vrouwenklooster van Sint-Servaas - Moolenbroek, J.J. van (Wonderen voor alledag. Elf opstellen over godsdienst en samenleving in de Middeleeuwen door Jaap van Moolenbroek, opnieuw uitgegeven naar aanleiding van zijn afscheid van de Vrije Universiteit, 2006)

Vrouwen en visioenen in de abdij Oostbroek. Studie, editie en vertaling van een Utrechtse mirakeltekst uit de twaalfde eeuw - Moolenbroek, J.J. van (Wonderen voor alledag. Elf opstellen over godsdienst en samenleving in de Middeleeuwen door Jaap van Moolenbroek, opnieuw uitgegeven naar aanleiding van zijn afscheid van de Vrije Universiteit, 2006)
Keywords: Tekstuitgave; Vertaling

Beziehungen zwischen den Zirkarien Friesland und Westfalen im Mittelalter - Mol, J.A.(Hans) (Analecta Praemonstratensia, 2005)

Een premonstratenzer landschap in Friesland: het ‘imperium’ van Lidlum en Monnikebajum ruimtelijk gezien - Mol, J.A.(Hans) (Norbertijner Abdij-economie en Landschap, 2004)
Besteladres: Herman Janssens, Abdijstraat 1, B-3271 Averbode (B)

Friezen en de zeggenschap over hun kerken in de Middeleeuwen - Mol, J.A.(Hans) (Universiteit Leiden, 2004)
Rede uitgesproken bij de aanvaarding van het ambt van bijzonder hoogleraar Geschiedenis van de Friese landen in de Middeleeuwen vanwege de Fryske Akademy aan de Universiteit Leiden op vrijdag 5 maart 2004

Friesische Freiheit in Kirchspiel und Kloster - Mol, J.A.(Hans) (Die Friesische Freiheit des Mitteltalters. Leben und Legende, 2003)

Bemiddelaars voor het hiernamaals. Kloosterlingen in middeleeuws Frisia - Mol, J.A.(Hans) (Hel en hemel. De Middeleeuwen in het Noorden. Catalogus van de tentoonstelling in het Groninger Museum 13 april - 2 september, 2001)

Friese krijgers en de kruistochten - Mol, J.A.(Hans) (Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis, 2001)

It kleaster Anjum en syn oergong nei Windesheim - Mol, J.A.(Hans) (Speculum Frisicum. Stùdzjes oanbean oan Philippus H. Breuker, 2001)

Vitae Abbatum Orti Sancte Marie. Vijf abtenlevens van het klooster Mariëngaarde in Friesland - Lambooij, Herman Th. M.; Mol, J.A.(Hans) (Fryske Academy, 2001)
Keywords: Tekstuitgave; Vertaling

De materiële grondslagen van de Premonstratenzer kloosters in Westlauwers Friesland - Mol, J.A.(Hans) (Norbertijnen in Westlauwers Friesland, 2000)
Besteladres: Herman Janssens, Abdijstraat 1, B-3271 Averbode (B)

Het succes van een late Windesheimse reformatie: Haskerconvent. 1464-1521 - Mol, J.A.(Hans) (Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis, 1999)

The Hospice of the German Nobility: Changes in the Admission Policy of the Teutonic Knights in the Fifteenth Century - Mol, J.A.(Hans) (Mendicants, military orders and regionalism in medieval Europe, 1999)

The Beginnings of the Military Orders in Frisia - Mol, J.A.(Hans) (Welfare and warfare, 1998)

De oudste oorkonden van het Sint-Odulfusklooster van Staveren - Mol, J.A.(Hans); Vliet, Kaj van (Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis, 1998)

Een toevluchtsoord voor de "arme" adel. Veranderingen in de toelating van ridderbroeders tot de Duitse Orde in de vijftiende eeuw - Mol, J.A.(Hans) (Virtus. Bulletin van de Werkgroep Adelsgeschiedenis, 1998)

Het klooster Lidlum [in de Roblès atlassen] - Langen, Gilles J. de; Mol, J.A.(Hans) (Caspar de Roblès, de Friese Alva. Catalogus bij de tentoonstelling in het Rijksarchief in Fryslan, Leeuwarden, 1998)

It begjin fan de ridderoarders yn midsieusk Fryslân - Mol, J.A.(Hans) (De Vrije Fries, 1998)

Graaf Willem IV, de Hollands-Friese oorlog van 1344/1345 en de Friese kloosters - Mol, J.A.(Hans) (Negen eeuwen Friesland-Holland. Geschiedenis van een haat-liefdeverhouding, 1997)

Vechten of verplegen? Ontstaan en begintijd van het huis en de balije Utrecht - Mol, J.A.(Hans) (Crux et arma. Kruistochten, ridderorden en Duitse Orde, 1997)

De stichting fan it Cistersiënzer kleaster Klaarkamp by Rinsumageast - Mol, J.A.(Hans) (Tiidskrift fan de Fryske Akademy, 1996)

De stichting van de augustijner koorherenabdij Ludingakerke en haar relatie met Rolduc - Mol, J.A.(Hans); Noomen, Paul N. (Vroomheid tussen Vlie en Lauwers. Aspecten van de Friese kerkgeschiedenis, 1996)
Hierin wordt onder meer uiteengezet dat de stichting van Ludingakerke eerder plaatsvond van die van de 'concurrerende' cisterciënzer en premonstratenzer hoofdkloosters in het Friese kustgebied, en dat zij bevorderd is door de verwantschapskring van bisschop Hartbert, die afkomstig was uit het nabij Ludingakerke gelegen Sexbierum. Met publicatie van de abtenlijst uit de wereldkroniek van Theodericus Pauli

Die Bedeutung des friesischen Katasters von 1511/1640 für die historische Siedlungsforschung - Noomen, Paul N.; Mol, J.A.(Hans) (Siedlungsforschung. Archeologie - Geschichte - Geographie, 1996)

Het Leeuwarder Dominicanenklooster in de middeleeuwen - Mol, J.A.(Hans) (Dominicusdag 1245-1995. 750 jaar Dominicaanse aanwezigheid in Leeuwarden, 1996)

Menno Simons als pastoor - Mol, J.A.(Hans) (Doopsgezinde Bijdragen, 1996)

Nederlandse ridderbroeders van de Duitse orde in Lijfland: herkomst, afkomst en carrières - Mol, J.A.(Hans) (Bijdragen en Mededelingen betreffende de Geschiedenis der Nederlanden, 1996)

Verborgen verleden belicht. Introductie tot het historische en archeologische archief van Friesland - Langen, Gilles J. de; Mol, J.A.(Hans); Noomen, Paul N.; Oldersma, L. (Provincie Friesland-Stichting RAAP-Fryske Akademy-Ryksargyf for Fryslan, 1996)

Friezen en de zeggenschap over hun kerken in de Middeleeuwen - Mol, J.A.(Hans) (Over kaken, broodbanken en etstoelten. Sporen van middeleeuws Nederland, 1995)

Ziekenzorg voor kloosterlingen: de infirmerie - Mol, J.A.(Hans) (Over kaken, broodbanken en etstoelen. Sporen van middeleeuws Nederland, 1995)

De beoorkonding van testamenten in middeleeuws Friesland - Verhoeven, Gerrit (Zorgen voor zekerheid. Studies over Friese testamenten in de vijftiende en zestiende eeuw, 1994)

De erfstelling in de Friese testamenten tot 1550. Een plaatsbepaling - Cappon, C.M. (Zorgen voor zekerheid. Studies over Friese testamenten in de vijftiende en zestiende eeuw, 1994)

Friese testamenten tot 1550 - Verhoeven, Gerrit; Mol, J.A.(Hans) (Boarnerige, 1994)

Friezen en het hiernamaals. Zieleheilsbeschikkingen ten gunste van kerken, kloosters en armen in testamenten uit Friesland tot 1580 - Mol, J.A.(Hans) (Zorgen voor zekerheid. Studies over Friese testamenten in de vijftiende en zestiende eeuw, 1994)

Speelkinderen en papenkroost. Testamentaire beschikkingen ten gunste van bastaarden - Mol, J.A.(Hans) (zorg, 1994)

Studie and studiefinanciering in Friesland in de late middeleeuwen en vroeg-moderne tijd. De gegevens uit de testamenten - Zijlstra, S. (Zorgen voor zekerheid. Studies over Friese testamenten in de vijftiende en zestiende eeuw, 1994)

Testamenten als bron voor de geschiedenis van de armenzorg - Spaans, Joke (Zorgen voor zekerheid. Studies over Friese testamenten in de vijftiende en zestiende eeuw, 1994)

Begijnen in middeleeuws Leeuwarden: enkele nieuwe gegevens - Mol, J.A.(Hans) (Leeuwarder Historische Reeks, 1993)

Haskerkonvint 1464-1521: it sukses fan in Windesheimer kleaster - Mol, J.A.(Hans) (De Vrije Fries, 1993)

Prekadastrale Atlas fan Fryslân 1700/1640. Deel 6. Raarderhim en Utingeradiel - Mol, J.A.(Hans); Noomen, Paul N. (Fryske Akademy, 1993)

Registers fan geastlik besit yn Himmelumer Aldfurd en Noardwâlde, Skoatterlân en Eastdtellingwerf, 1578/1580 - Mol, J.A.(Hans) (Administrative en fiskale boarnen oangeande Fryslân yn de ier-moderne tild, 1993)

Rekken fan de kleasteropkomsten yn Fryslân oer it boekjier 1606/1607, opmakke troch Joannes Henrici [Rhala] - Nieuwland, P.; Mol, J.A.(Hans) (Boarnerige, 1993)

Besitzerwerbungen der friesischen Zisterzienserklöster Klaarkamp, Bloemkamp un Gerkesklooster - Mol, J.A.(Hans) (Erwerbspolitik und Wirtschaftsweise mittelalterlicher Orden und Klöster, 1992)

De Grauwe Bagijnen van Leeuwarden - Mol, J.A.(Hans) (Leeuwarder Historische Reeks, 1992)

De Friese huizen van de Duitse Orde. Nes, Steenkerk en Schoten en hun plaats in het middeleeuwse Friese kloosterlandschap - Mol, J.A.(Hans) (Fryske histoaryske rige, 1991)

De Fryske cistersiënzerkleasters en har besit - Mol, J.A.(Hans) (De Vrije Fries, 1991)

Studie en carrières van Westerlauwerse Friezen. 1400-1550. Het perspectief van de testamenten - Mol, J.A.(Hans) (Batavia Academica, 1991)
Dit is geen inhoudelijk artikel, maar slechts een inleidende projectbeschrijving.

Achtkarspelen-Zuid/Eestrum. Een historisch-geografisch onderzoek voor de landinrichting - Mol, J.A.(Hans); Noomen, Paul N.; Vaart, J.P.H. van der (Fryske Akademy, 1990)

Kruisheren op de Friese zieleheilsmarkt in de vijftiende eeuw. De vestiging van de kloosters te Sneek en Franeker - Mol, J.A.(Hans) (Tijdschrift voor Sociale Geschiedenis, 1990)