De Vorstermanbijbels in handen van lezers. Gebruikssporen en lezers praktijken in zestiende-eeuwse bijbels - Tops, Bert (Ex Officina, 2026)

Denys the Carthusian and a Late Medieval Theological Predicament - Turner, Denys (Carthusian Monasticism. History, Life, World, Texts, 2026)

Devotio Moderna and the Medieval University. Cultures of Devotion and Learning - Tucker, Luke Rohan (Routledge, 2026)

The History and Historiography of a Late Medieval Heresy. Beghards and Heretics of the Free Spirit - Tranter, Maria (Palgrave Macmillan, 2026)

Neu aufgefundene Fragmente der Copulata super octo libros Physicorum Aristotelis des Lambertus de Monte Domini - Tönnies, Bernhard (Lectori vago. Manuscripts, Libraries, and Classical Scholarship from the Middle Ages to the Early Modern Period. Liber amicorum Luc Deitz, 2026)

Radulph of Rivo, General Ecclesiastical Calendar and On the Observance of Canons - Eger, Gerhard; Thomas, Zachary (Brepols Library of Christian Sources, 2026)
Keywords: Tekstuitgave; Vertaling

De representatie van kartuizers in de Nederlandse literatuur - Thissen, Peter (Tijdschrift voor Nederlandse Kerkgeschiedenis, 2025)

De vroege christianisering van Brabant als proces (650-900) - Theuws, Frans C.W.J. (Brabant bestudeerd. Reflecties op geschiedenisbeeld, cultureel erfgoed en identiteit in en van Noord-Brabant. Liber amicorum voor prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld bij zijn emeritaat als hoogleraar van de leerstoel cultuur in Brabant op 2 mei 2025, 2025)

Een multicultureel boek. Priscianus, Institutiones grammaticae en andere teksten. 838 – BPL 67 - Teeuwen, Mariken (Schatten op schrift. 50 manuscripten uit middeleeuws Europa, 2025)

Eine bislang unbeachtet gebliebene Handschrift der Institutio sanctimonialium von 816 in Brüssel - Trump, Dominik (Deutsches Archiv für Erforschung des Mittelalters, 2025)

Engelenspel. Middeleeuwse topstukken en hun muzikale metgezellen - Tienstra, Rens (Verloren, 2025)

Handel en hergebruik: De toepassing van tufsteen in de noordelijke Nederlanden (ca. 1000-1250) - Tussenbroek, Gabri van (Bulletin KNOB, 2025)

Handel en hergebruik. De toepassing van tufsteen in de noordelijke Nederlanden (ca. 1000-1250) - Tussenbroek, Gabri van (Bulletin KNOB, 2025)

Histoire de l’abbaye Notre-Dame du Vivier: nouvelles perspectives suite à l’enquête archéologique - Verbeek, Marie; Tilmant, Pierre-Hugues; Cremer, Sarah (Marche s/Meuse. Que s’écoule le temps… passent les Dames. Regards croisés sur l’abbaye Notre-Dame du Vivier. XIIIe-XXe siècle, 2025)

Le réseau hydraulique de l’abbaye Notre-Dame du Vivier à Marche-les-Dames - Tilmant, Pierre-Hugues; Collette, Olivier (Marche s/Meuse. Que s’écoule le temps… passent les Dames. Regards croisés sur l’abbaye Notre-Dame du Vivier. XIIIe-XXe siècle, 2025)

Les bâtiments monastiques d’après les textes cisterciens du 12e siècle - Tock, Benoît-Michel (Implantation et évolution des monastères cisterciens entre Seine et Rhin. 12e-18e siècle, 2025)

Observance et culture écrite à l’abbaye de Saint-Jacques, à Liège, sous les abbés Renier de SainteMarguerite et Roger de Bloemendael (1408-1471) - Terlinden, Élisabeth (Faculté de Philosophie et Lettres. Département d'Histoire, 2025)
Durant les derniers siècles du Moyen Âge, l’abbaye bénédictine de Saint-Jacques à Liège fut confrontée, à l’instar de nombreuses autres communautés religieuses, à une série de bouleversements (troubles politiques et économiques, difficultés de recrutement, tensions internes, remise en question de la discipline régulière, etc.). Pourtant, et en dépit de ces difficultés, elle devint l’un des fleurons de la réforme dite « de l’observance » dans nos régions. Sous les longs abbatiats de Renier de Sainte-Marguerite (1408-1436) et de Roger de Bloemendael (1436-1471), qui entreprirent de restaurer l’état de la communauté, celle-ci connut un renouveau manifeste. La gouvernance de ces deux abbés fut en effet marquée par une renaissance matérielle, spirituelle et culturelle évidente, dont plusieurs types de sources rendent compte. Manuscrits médiévaux réels ou « virtuels », catalogues et inventaires de l’époque moderne, textes normatifs et narratifs ont permis d’appréhender non seulement la réalité de la réforme, mais également l’impact de cette dernière sur les pratiques de l’écrit de l’abbaye liégeoise. Cette thèse comporte également, outre le volume principal consacré aux résultats de la recherche, deux annexes conséquentes. La première propose une description codicologique détaillée de tous les manuscrits copiés ou acquis durant la période étudiée, soit 84 volumes. La seconde consiste en une vaste concordance qui établit, pour chaque manuscrit réel ou virtuel, la correspondance qui existe entre ces manuscrits et les autres sources les évoquant. Promotor: prof.dr. Xavier Hermand

Vlierbeek als zelfstandige abdij (1173-1456) - Trio, Paul; Van Thielen, Bart; Verstegen, Raf (Een plek die Vlierbeek heet. 900 jaar geschiedenis van een Leuvense abdij. 1125-2025, 2025)

Book from the Low Countries in high-medieval Scandinavia. A two-part manuscript from Saint-Omer in Denmark, its decorative practices, and their reflections in some Nordic fragments - Tahkokallio, Jaakko (The Medieval Low Countries, 2024)

Canonistic Discourses in the Middle Ages on Monks and Pastoral Care - Melville, Gert (Pastoral Care and Monasticism in Latin Christianity and Japanese Buddhism (ca. 800-1650), 2024)

Carolingian After-Images: Hariulf’s History of St Riquier and Its Context - Thompson, Kathleen (Journal of Medieval History, 2024)

Cistercians and the Care of Souls from the Twelfth to the Early Sixteenth Century - Jamroziak, Emilia (Pastoral Care and Monasticism in Latin Christianity and Japanese Buddhism (ca. 800-1650), 2024)

The Cistercians, Parish Churches, and Pastoral Care in the High Middle Ages - Ohnuki, Toshio (Pastoral Care and Monasticism in Latin Christianity and Japanese Buddhism (ca. 800-1650), 2024)

Corneille de Zantvliet, moine de Saint-Jacques à Liège, et la réforme de l’abbaye de Stavelot ca 1447. Étude du processus réformateur à travers sept codices migrateurs - Terlinden, Élisabeth (Le Moyen Age, 2024)

De stamboom van de Adornes. Een kritische benadering van de zestiende-eeuwse genealogie - Trio, Paul (Een hemels Jeruzalem in Brugge. Het Adornesdomein en de Jeruzalemkapel, 2024)

Duizend jaar doorgegeven. Verkenningen van het gregoriaans in Nederland - Tienstra, Rens (Verloren, 2024)

Emmerichs Stifte, Klöster und Stiftungen bis zum Ende des 20. Jahrhunderts - Tekolf, Werner (Stadtgeschichte, 2024)

Examination – Prayer – Confession. Literary Models for Pastoral Care in Twelfth Century Western Monasteries - Breitenstein, Mirko (Pastoral Care and Monasticism in Latin Christianity and Japanese Buddhism (ca. 800-1650), 2024)

Hariulf’s History of St Riquier - Thompson, Kathleen (Manchester Medieval Sources, 2024)
Keywords: Vertaling

Les chartes épiscopales au xiie siècle : instrument politique, expression personnelle? Le cas des évêques de Thérouanne Milon Ier (1131-1159) et Milon II (1159-1169) - Tock, Benoît-Michel (Écrire à l’ombre des cathédrales. Espace anglo-normand et France de l’Ouest, XIe-XIIIe siècle, 2024)

The Medieval Clergy, 800-1250. A Sourcebook - Ott, John S.; Trumbore Jones, Anna (Mediaeval Sources in Translation, 2024)
Keywords: Vertaling

Monks, Monasteries, and Pastoral Care in the Carolingian Age: Some Remarks on Its Conditions - Kikuchi, Shigeto (Pastoral Care and Monasticism in Latin Christianity and Japanese Buddhism (ca. 800-1650), 2024)

Op bedevaart in de middeleeuwen. Pelgrimsteken uit Beselare. Ca. 1425-1475 - Trio, Paul (Een geschiedenis van België in 100 voorwerpen. Van de prehistorie tot nu, 2024)

Playing with God: Games as Tools of Pastoral Preaching in the Late Middle Ages - Sonntag, Jörg (Pastoral Care and Monasticism in Latin Christianity and Japanese Buddhism (ca. 800-1650), 2024)

Prière et contemplation à l’école de quelques maîtres chartreux - Trottmann, Christian (La prière dans l’ordre des chartreux. Études et anthologie, 2024)

Recognising Cartulary Studies Thirty Years after Les cartularies - Tucker, Joanna (Studia Historica. Historia Medieval, 2024)

Administrer et gérer un chapitre de chanoinesses, le cas de Maubeuge - Heuclin, Jean (Fouiller le Moyen Âge : miscellanées offertes à Philippe Racinet, professeur d’histoire et d’archéologie médiévales à l’Université de Picardie Jules Verne (Amiens), 2023)

De houten eeuw van Amsterdam. Wonen, werken en bouwen in de middeleeuwse stad 1275-1578 - Tussenbroek, Gabri van (Prometheus, 2023)

De schedel van Dionysius de Kartuizer. Vier eeuwen toeëigening en identificatie - Thissen, Peter (De Maasgouw, 2023)

Debating Identities: Women and Monastic Reform in the Medieval West, c. 900-1500 - Hotchi, Julie; Thibaut, Jirki (Women and Monastic Reform in the Medieval West, c. 1000-1500. Debating Identities, Creating Communities, 2023)

Een Roeselarenaar promoveert te Pavia in 1446 - Tournoy, Gilbert; Thoen, Paul (Handelingen van het Genootschap voor Geschiedenis te Brugge, 2023)

Houtproductie van norbertijnen en kartuizers - Sanders, Jan G.M. (Het stroomgebied van de Dommel. Een landschapsbiografie, 2023)

Kloosters aan de Dommel ten tijde van het hertogdom Brabant - Sanders, Jan G.M. (Het stroomgebied van de Dommel. Een landschapsbiografie, 2023)

Le epitomi della «Historia beati Nicolai de Tolentino» nei leggendari abbreviati del secolo XV. Con le edizioni di quattro redazioni della «Vita Nicolai» nei leggendari di Hermann Greven e di Johannes Gielemans - Berti, Elena; Fera, Eugenia; Filippini, Pietro; Giulietti, Federico; Tursi, Marika (Hagiographica, 2023)
Keywords: Tekstuitgave

Lordship and Governance by the Countesses of Boulogne (1160-1260) - Tanner, Heather (Gender and Power in the Premodern World, 2023)

Lotharingia and Liège’s Impact on Árpád-era Hungary and the Eger Valley - Tayler, Nicholas Paul (Zwischen Ostsee und Adria. Ostmitteleuropa im Mittelalter und in der Frühen Neuzeit. Politische-, wirtschaftliche-, religiösische- und wissenschaftliche Beziehungen, 2023)

Meditating the Unbearable in a Fifteenth-Century Netherlandish Manuscript Prayerbook with Printed Images - Melion, Walter S. (Vernacular Books and Their Readers in the Early Age of Print (c. 1450–1600), 2023)
Betreft Groenendaal Open access: https://brill.com/edcollbook-oa/title/63067
Keywords: Tekstuitgave

Nuns, cistercian chant and observant reform in the Southern Low Countries - Glasenapp, John (Women and Monastic Reform in the Medieval West, c. 1000-1500. Debating Identities, Creating Communities, 2023)

Benedikt von Aniane und die karolingische Reform - Tremp, Ernst (Handbuch der benediktinischen Ordensgeschichte. Band 1: Von den Anfängen bis ins 14. Jahrhundert, 2022)

Des trois connaissances théologiques aux trois sagesses selon Hugues de Balma, Guigues du Pont et Denys le Chartreux Étapes d’une épistémologie cartusienne de la théologie - Trottmann, Christian (Mystik unterwegs. Theologia mystica und revelationes in kartäusischen Händen, 2022)
Ook verschenen als Studia Cartusiana 7

Die Durchsetzung der karolingischen Reform - Tremp, Ernst (Handbuch der benediktinischen Ordensgeschichte. Band 1: Von den Anfängen bis ins 14. Jahrhundert, 2022)

Een centraal vorstendom 1339-1423 - Bosch, Rudolf A.A.; Oosterman, Johan B. (Gelderland als zelfstandig graafschap en hertogdom, 2022)

Geboorte van een graafschap ca. 1025-ca. 1200 - Thissen, Bert; Benders, Jeroen (Gelderland als zelfstandig graafschap en hertogdom, 2022)

Le prieuré Saint-Nicolas d’Oignies à Aiseau des origines à aujourd’hui - Gautier, Patrice; Hardenne, Louise; Perin, Denis; Denis, Marceline; Tourneur, FRancis; Macaux, Mathilde; Cremer, Sarah; Maggi, Christophe; Giot, Fabrice (Annales de la Société Archéologique de Namur, 2022)

Lotaringia és Liège hatása azÁrpád-kori Magyarországra, különös tekintettel az Eger-völgyre - Tayler, Nicholas Paul (Történeti Tanulmányok XXX. A Debreceni EgyetemTörténelmi Intézetének kiadványa, 2022)

Navigating places of knowledge. The Modern Devotion and religious experience in late medieval Deventer - Corbellini, Sabrina; Boonstra, Pieter; Hoogvliet, Margriet (Hidden cities. Urban Space, Geolocated Apps and Public History in Early Modern Europe, 2022)

Ontwikkeling tot regionale grootmacht ca. 1200-1288 - Thissen, Bert; Benders, Jeroen (Gelderland als zelfstandig graafschap en hertogdom, 2022)

Redécouverte de l’original de la charte d’Alvise, évêque d’Arras, pour l’abbaye de Saint-Denis (1147) - Tock, Benoît-Michel (Bibliothèque de l’École des Chartes, 2022)
Keywords: Tekstuitgave

Redécouverte de l’original de la charte d’Alvise, évêque d’Arras, pour l’abbaye de Saint-Denis - Tock, Benoît-Michel (Bibliothèque de l’École des Chartes, 2022)

Schaakspel om de macht 1423-1492 - Bosch, Rudolf A.A.; Oosterman, Johan B. (Gelderland als zelfstandig graafschap en hertogdom (van 1025 tot 1543), 2022)

Sitting with Christ in the Cenacle. A Gospel Harmony in a Female Community of the Devotio Moderna - Tucker, Luke (Ons Geestelijk Erf, 2022)

Tussen strijdlust en berusting 1492-1543 - Bosch, Rudolf A.A.; Oosterman, Johan B. (Gelderland als zelfstandig graafschap en hertogdom, 2022)

Van graafschap naar hertogdom 1288-ca. 1343 - Thissen, Bert; Benders, Jeroen (Gelderland als zelfstandig graafschap en hertogdom, 2022)

Als patronaatsheer de grote baas van kerkelijk Ieper. De reguliere kanunniken van de Sint-Maartenskerk (1102-1561) - Hosten, Jan (Om Gods wil. Duizend jaar kloosterleven in Ieper, 2021)

Ambacht, nering of neringgilde? De identiteit van het corporatieve karakter van het Brugse librariërsgilde in de vijftiende eeuw - Trio, Paul (Boeken uit Brugge. Studies over Brugse boekgeschiedenis, 2021)

Cisterciënzerzusters een kwarteeuw in Zillebeke. De abdij van Hemelsdale (1271-1295) - Lazoore, Stefaan (Om Gods wil. Duizend jaar kloosterleven in Ieper, 2021)

Dag en nacht met de dienst van God bezig. Het augustijnenklooster in Ieper (1261-1796) - Masure, Daniël (Om Gods wil. Duizend jaar kloosterleven in Ieper, 2021)

De benoeming van de Haarlemse rector circa 1550 als uiting van een veranderend stedelijk onderwijslandschap - Trio, Paul (Macht, bezit en ruimte. Opstellen over de noordelijke Nederlanden in de middeleeuwen aangeboden aan Hans Mol bij zijn afscheid als bijzonder hoogleraar Geschiedenis van de Friese landen in de Middeleeuwen aan de Universiteit Leiden, 2021)

De eerste, de tweede en de derde orde. De grauwbroeders (1405-1590) en grauwzusters (1409-1796) in Ieper - Hosten, Jan (Om Gods wil. Duizend jaar kloosterleven in Ieper, 2021)

De pelgrimage van Anselm Adornes en zijn zoon Jan. Via Genua en Rome naar het Heilig Land met Jeruzalem als apotheose 1470-1471 - Trio, Paul (Handelingen van het genootschap voor geschiedenis te Brugge, 2021)

De Sint-Laurentiuskerk te Nieuwpoort (W.-Vl.) - Termote, Johan (Archaeologia mediaevalis, 2021)

De Vrouwebroeders en hun leven in afzondering. De geschoeide karmelieten in Ieper (1265-1796) - D'haene, Pieter (Om Gods wil. Duizend jaar kloosterleven in Ieper, 2021)

De ziekenzaal van het Sint-Janshospitaal te Damme (W.-Vl.) - Termote, Johan (Archaeologia mediaevalis, 2021)

Een woelige relatie met de Ieperlingen. De tempeliers in Ieper (ca. 1127-1308) - Hosten, Jan (Om Gods wil. Duizend jaar kloosterleven in Ieper, 2021)

Étude d’archéologie du bâtiment au prieuré Saint-Nicolas d’Oignies (Ht.) - Gautier, Patrice; Hardenne, Louise; Perin, Denis; Macaux, Mathilde; Tourneur, FRancis (Archaeologia mediaevalis, 2021)

Gekozen voor de regel van Urbanus. De rijke klaren in Ieper (1259-1783) - Breyne, Jan (Om Gods wil. Duizend jaar kloosterleven in Ieper, 2021)

Het Heilig Bloed in Voormezele sinds 1152. Van proosdij (1068/1069) naar abdij (1667/1794) van Voormezele - D'haene, Pieter (Om Gods wil. Duizend jaar kloosterleven in Ieper, 2021)

Het kloosterwezen in historische vogelvlucht. Ontstaan en ontwikkeling van een rijke en diverse vorm van kloostercultuur als bedding voor het Ieperse kloosterwezen - Trio, Paul (Om Gods wil. Duizend jaar kloosterleven in Ieper, 2021)

Hoeders van het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Tuine. De minderbroeders of recolletten in Ieper (1249-1797) - Lazoore, Stefaan (Om Gods wil. Duizend jaar kloosterleven in Ieper, 2021)

Jacobus Vrel in Zwolle - Vries, Dirk J. de; Bakker, Boudewijn (Jacobus Vrel. Searching for Clues to an Enigmatic Artist, 2021)

Kijkvenster op het klooster van de minderbroeders(-recolletten) - De Gryse, Janiek; Eggermont, Shari (Om Gods wil. Duizend jaar kloosterleven in Ieper, 2021)

Onder de bescherming van Godfried van Bouillon. De hospitaalridders of de orde van Malta in Ieper (ca. 1188-ca. 1798) - Hosten, Jan (Om Gods wil. Duizend jaar kloosterleven in Ieper, 2021)

Pendelend tussen klooster en wereld. De Zwartzusters-Augustinessen in Ieper (1402-) - Declercq, Alexander; Lazoore, Stefaan (Om Gods wil. Duizend jaar kloosterleven in Ieper, 2021)

Prediken tegen de ketterijen. Het dominicanenklooster in Ieper (1268-1797) - Lazoore, Stefaan (Om Gods wil. Duizend jaar kloosterleven in Ieper, 2021)

Van vroegmiddeleeuwse ambachtelijke zone tot heerlijke watermolens (7e - 13e eeuw). De evolutie van een bijzondere site in het licht van de lokale en regionale historische context - Minnen, Bart (Een collectief van boeren. Een multidisciplinair syntheseonderzoek naar een vroegmiddeleeuwse ambachtssite bij Rotselaar, 2021)

Vluchthuizen binnen de stad. Refuges in Ieper - Hosten, Jan (Om Gods wil. Duizend jaar kloosterleven in Ieper, 2021)

Boniface as Poet and Teacher - Thornbury, Emily V. (A Companion to Boniface, 2020)

Clothing and Utensils as Attributes on the Dymphna altarpiece - Timmermans, Lucinda (Crazy about Dymphna. The Story of a Girl who Drove a Medieval City Mad, 2020)

Groningen voor 1040. Nieuwe gegevens over de protohistorie van Groningen uit de opgravingen op de Grote Markt Oostzijde en het Martinikerkhof - Tuin, Bert; Huis in ’t Veld, Jasper (Historisch Jaarboek Groningen, 2020)

Holy Week in Nivelles - Tongeren, Louis van (The Liber ordinarius of Nivelles (Houghton Library, MSLat 422). Liturgy as Interdisciplinary Intersection, 2020)

Johannes Placentius en een vergeten brief aan Nicolaus Olahus - Tournoy, Gilbert (Limburg. Het Oude Land van Loon, 2020)

Kleding en gebruiksobjecten als attributen op het Dimpnaaltaarstuk - Timmermans, Lucinda (Zot van Dimpna. Acht panelen vol passie, lef en rebellie, 2020)

Komt pelgrims, komt hier. Devotioneel drukwerk voor bedevaartsplaatsen in Vlaanderen en Brabant (1500-1850) - Thijs, Alfons K.L. (Miscellanea neerlandica, 2020)

La restauration de la cathédrale Saint-Paul à Liège - Jacques, Yves; Tonon, Xavier; Olivier, Anne-Claire (Bulletin de la Commission Royale des Monuments, Sites et Fouilles, 2020)

Prédestiné à l’état religieux? Le lépreux dans la pastorale de l’Église au XIIIe siècle - Tabuteau, Bruno (Belgisch Tijdschrift voor Filologie en Geschiedenis, 2020)

Templars, Hospitallers, and Teutonic Knights - Toomaspoeg, Kristjan (A Companion to Medieval Rules and Customaries, 2020)

Confraternities as Such, and as a Template for Guilds in the Low Countries during the Medieval and the Early Modern Period - Trio, Paul (A Companion to Medieval and Early Modern Confraternities, 2019)

Humanisme en boekdrukkunst in Leuven (15e-16e eeuw) - Tournoy, Gilbert (Vensters op Leuven. Een geschiedenis, 2019)

I male ablata dei Lombardi fra sanzione ecclesiastica e riconoscimento pubblico nei Paesi Bassi - Bordone, Renato (Male ablata. La restitution des biens mal acquis, XIIe-XVe siècle, 2019)

I male ablata dei Lombardi fra sanzione ecclesiastica e riconoscimento pubblico mei Paesi Bassi - Bordone, Renato (Male ablata. La restitution des biens mal acquis, XIIe-XVe siècle, 2019)

Introduction: la restitution des biens mal acquis, une question historiographique - Gaulin, Jean-Louis (Male ablata. La restitution des biens mal acquis, XIIe-XVe siècle, 2019)

Kirchenvogtei und adlige Herrschaftsbildung. Eine Zusammenfassung - Tebruck, Stefan (Kirchenvogtei und adlige Herrschaftsbildung im europäischen Mittelalter, 2019)

Philippe d’Othée: un bibliothécaire au temps de la réforme bénédicitne (Abbaye de Saint-Jacques à Liège, début du XVe siècle) - Terlinden, Élisabeth (Revue bénédictine, 2019)

1217. Een fantasierijke kruistocht naar Damiate - Moolenbroek, J.J. van (Wereldgeschiedenis van Nederland, 2018)

1220. Hemel en hel in Schelluinen - Hoven van Genderen, Abraham Jacobus (Bram) van den (Wereldgeschiedenis van Nederland, 2018)

1473. Gedrukte boeken in Nederland - Delft, Marieke van (Wereldgeschiedenis van Nederland, 2018)

1507. De wereld volgens Jan Ruysch - Hoven van Genderen, Abraham Jacobus (Bram) van den (Wereldgeschiedenis van Nederland, 2018)

1566. Internationale beeldenstormen - Tol, Jonas van (Wereldgeschiedenis van Nederland, 2018)

690. Heidenen bekeren is lastig werk - Mostert, Marco (Wereldgeschiedenis van Nederland, 2018)

Anonyme, Les Miracles de Notre-Dame de la Poterie - Oger, Cécile (Empreintes. Patrimoine écrit, témoin de l’Histoire, 2018)

Bij het transcriberen van het Florarium temporum - Erven, Willem (Florarium temporum (Bloemhof der tijden). Een laatmiddeleeuwse wereldkroniek door Nicolaas Clopper, geschreven in het Klooster Mariënhage bij Eindhoven, 2018)
Formeel drie uitgevers: Hilversum-Tilburg-Duisburg: Verloren-Zuidelijk-Historisch Contact-Landesarchiv Nordrhein-Westfalen – Abteilung Rheinland

Colard Mansion and the Bruges Guild of Book Producers and Merchants (1457/58-1484) - Trio, Paul (Colard Mansion. Incunabula, Prints and Manuscripts in Medieval Bruges, 2018)

Dater les édifices du Moyen Âge par la pierre taillée - Doperé, Frans (Précisions, 2018)

De boekproductie in het middeleeuwse Mariënhage - Verweij, Michiel (Florarium temporum (Bloemhof der tijden). Een laatmiddeleeuwse wereldkroniek door Nicolaas Clopper, geschreven in het Klooster Mariënhage bij Eindhoven, 2018)
Formeel drie uitgevers: Hilversum-Tilburg-Duisburg: Verloren-Zuidelijk-Historisch Contact-Landesarchiv Nordrhein-Westfalen – Abteilung Rheinland

De Sint-Niklaaskerk te Veurne. Bouwhistorisch onderzoek van de torenaanzet (W.-Vl.) - Termote, Johan (Archaeologia mediaevalis, 2018)

Du «connais-toi toi-même» à la connaissance de Dieu: originalités de Guillaume de Saint-Thierry, convergences et divergences avec Bernard de Clairvaux - Trottmann, Christian (Cîteaux. Commentarii Cistercienses, 2018)

Een bloemlezing uit de Bloemhof der tijden - Erven, Willem (Florarium temporum (Bloemhof der tijden). Een laatmiddeleeuwse wereldkroniek door Nicolaas Clopper, geschreven in het Klooster Mariënhage bij Eindhoven, 2018)
Formeel drie uitgevers: Hilversum-Tilburg-Duisburg: Verloren-Zuidelijk-Historisch Contact-Landesarchiv Nordrhein-Westfalen – Abteilung Rheinland

Een raadsel in Het Utrechts Archief - Hoff, Renske; Finke, Tosca; Terwisscha van Scheltinga, Marly (Perkament in stukken. Teruggevonden middeleeuwse handschriftfragmenten, 2018)

Étude interdisciplinaire de deux panneaux peints conservés au petit béguinage Onze-Lieve-Vrouw ter Hoyen de Gand - Toussat, Claire (Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. Bulletin, 2018)

Évangéliaire [d’Averbode] - Macarenko, Aleuna (Empreintes. Patrimoine écrit, témoin de l’Histoire, 2018)
De inhoudsopgave vermeldt op p. 8 Évangéliaire d’Averbode; de titel op p. 56 luidt kortweg Évangéliaire. Het gaat wel degelijk over het zogenaamde Evangeliarium van Averbode.

Geschiedenis en archeologie van Mariënhage - Arts, Nico; Hardy, David; Melssen, Jan (Florarium temporum (Bloemhof der tijden). Een laatmiddeleeuwse wereldkroniek door Nicolaas Clopper, geschreven in het Klooster Mariënhage bij Eindhoven, 2018)
Formeel drie uitgevers: Hilversum-Tilburg-Duisburg: Verloren-Zuidelijk-Historisch Contact-Landesarchiv Nordrhein-Westfalen – Abteilung Rheinland

Gesta pontificum Leodicensis eccleasiae - Close, Florence (Empreintes. Patrimoine écrit, témoin de l’Histoire, 2018)
Handschrift uit de cisterciënzer abdij van Aulne

Intermediary Leadership. The Agency of Abbesses in Ottonian Saxony - Thibaut, Jirki (Abbots and Abbesses as a Human Resource in the Ninth- to Twelfth-Century West, 2018)

La “Translatio sanctae Monicae” (BHL 6001), le culte de sainte Monique et le culte du “moi” au XIIe siècle - Tock, Benoît-Michel (Analecta Bollandiana, 2018)
Tussen 1162 en 117 geschreven door Walter, regulier kanunnik van Arrouaise

Le psautier dit de Lambert le Bègue - Benoît Van den Bossche (Empreintes. Patrimoine écrit, témoin de l’Histoire, 2018)

Le scriptorium et la bibliothèque de l’abbaye de Vaucelles au XIIe siècle. Un nouveau regard sur le scriptorium de Vaucelles - Tock, Benoît-Michel (Les cisterciens et la transmission des textes (XIIe-XVIIIe siècles), 2018)

Le Trésor d’Oignies et ses avatars - Toussaint, Jacques (Orfèvrerie septentrionale (XIIe & XIIIe siècle). L’œuvre de la Meuse. II, 2018)

Monastic Leadership as an ‘Immaterial Resouce’. A Look at Reformist Abbots of the 10th to Early 12th Centuries - Vanderputten, Steven (Klöster und ihre Ressources. Raume und Reformen monastischer Gemeinschaften im Mittelalter, 2018)

Multidisciplinary Study of the Reliquary Contents Attributed to the Bishop Jacques de Vitry (12-13th C. AD) - Polet, Caroline; Carlier, Aurore; Doyen, Lucie; Lebecque, Fiona; Tilleux, Caroline; Bertrand, Benoît; Huchet, Jean-Bernard; Brecko, Jonathan; Strydonck, Mark van (Relics @ the Lab. An Analytical Approach to the Study of Relics, 2018)

Nicolaas Clopper, de wereldkroniek en de omzwervingen van het Florarium temporum - Arts, Nico (Florarium temporum (Bloemhof der tijden). Een laatmiddeleeuwse wereldkroniek door Nicolaas Clopper, geschreven in het Klooster Mariënhage bij Eindhoven, 2018)
Formeel drie uitgevers: Hilversum-Tilburg-Duisburg: Verloren-Zuidelijk-Historisch Contact-Landesarchiv Nordrhein-Westfalen – Abteilung Rheinland

Over het uitgeven van middeleeuwse kronieken - Burgers, Jan W.J. (Florarium temporum (Bloemhof der tijden). Een laatmiddeleeuwse wereldkroniek door Nicolaas Clopper, geschreven in het Klooster Mariënhage bij Eindhoven, 2018)
Formeel drie uitgevers: Hilversum-Tilburg-Duisburg: Verloren-Zuidelijk-Historisch Contact-Landesarchiv Nordrhein-Westfalen – Abteilung Rheinland

Scriptoria et bibliothèques dans les monastères cisterciens réformés des Pays-Bas méridionaux au XVe siècle - Hermand, Xavier (Les cisterciens et la transmission des textes (XIIe-XVIIIe s.), 2018)

Stagnatie en hervorming: het kloosterleven in Brabant in de vijftiende eeuw - Brouwers, Jan (Florarium temporum (Bloemhof der tijden). Een laatmiddeleeuwse wereldkroniek door Nicolaas Clopper, geschreven in het Klooster Mariënhage bij Eindhoven, 2018)
Formeel drie uitgevers: Hilversum-Tulburg-Duisburg: Verloren-Zuidelijk-Historisch Contact-Landesarchiv Nordrhein-Westfalen – Abteilung Rheinland

Texandria revisited: in search of a territory lost in time - Bijsterveld, A.J.A.; Toorians, Lauran (Rural riches & royal rags? Studies on medieval and modern archaeology, presented to Frans Theuws, 2018)

Une lecture des obituaires de quelques cathédrales de France septentrionale, XIIe-XVe siècle - Tabbagh, Vincent (Le Moyen Age, 2018)

Werner Rolevinck, Cronica que fasciculus temporum - Oger, Cécile; Simon, Stéphanie; Thirion, Paul (Empreintes. Patrimoine écrit, témoin de l’Histoire, 2018)

De Abdij van Averbode. Een verhaal van steen en marmer - De Ceukelaire, Marleen; Doperé, Frans; Dreesen, Roland; Dusar, Michiel; Janssens, Herman; Tourneur, FRancis (Norbertijnenabdij Averbode, 2017)

Einheit und Einfachheit. Architektur und Raumkonzepte der Zisterzienser - Thome, Markus (Die Zisterzienser. Das Europa der Klöster, 2017)

Jan Borchman and his Fellow Craftsmen: The Creation of Choir Stalls in the Low Countries - Theunissen, Christel (Choir Stalls and their Workshops: Proceedings of the Misericordia International Colloquium 2016, 2017)

Koorbanken in Brabant 1425-1550: ‘Van goeden houte gemaekt’ - Theunissen, Christel (Vantilt, 2017)
Te bestellen via www.vantilt.nl/boeken/koorbanken-in-brabant-1425-1550-van-goeden-houte-gemaekt/

La communauté monastique de Vaucelles dans le deuxième tiers du XIIe siècle - Tock, Benoît-Michel (Revue d'histoire ecclésiastique, 2017)

La restauration du porche de l’église Saint-Jacques à Liège - Delville, Jean-Pierre; Jacques, Yves; Tonon, Xavier (Bulletin de la Commission Royale des Monuments, Sites et Fouilles, 2017)

L'abbaye de Saint-Bertin et l'eau: économie, administration, aménagements et conflits (VIIIe-XVe siècle) - Thorel, Florent (Université d'Artois, 2017)

Le grand domaine carolingien comme nœud social - Tange, Sakae (Penser la paysannerie médiévale, un defi impossible? Recueil d’études offert à Jean‐Pierre Devroey, 2017)

Les variétés de pierres utilisées à Notre-Dame de Saint-Omer - Tourneur, FRancis (Sculpture gothique aux confins septentrionaux du royaume de France, 2017)

Public Monuments and the Making of Late Medieval Landscape - Timmermann, Achim (Architectura Medii Aevi, 2017)

Réflexions topologiques sur les églises antérieures à 1050 dans l’ancien diocèse de Tongres-Maastricht-Liège - Mignot, Philippe; Chantinne, Frédéric (Religion, Cults & Rituals in the Medieval Rural Environment, 2017)

De biotoop van klooster Yesse in Haren. Structuur- en architectuuraspecten van een kloosterterrein - Groenendijk, Henny A.; Thiemann, Berhard (Historisch Jaarboek Groningen, 2016)

De O.L.Vrouwekerk van Houtem bij Veurne (W.-Vl.), voorbeeld van een vroege hallenkerk - Termote, Johan (Archaeologia mediaevalis, 2016)

Hervorming en identiteit. Monastieke idealen in tiende-eeuws Lotharingen - Thibaut, Jirki (Tijdschrift voor Nederlandse Kerkgeschiedenis, 2016)

Het poortgebouw van de abdijhoeve Ten Bogaerde (Koksijde, W.-Vl) - Lehouck, Alexander; Termote, Johan (Archaeologia mediaevalis, 2016)

Idealen en Macht. Het kerkelijk netwerk van Anselmus Fabri van Breda in de vijftiende eeuw en de stichting van apostelhuizen - Gooskens, Frans A. (Tilburg University, 2016)

L’abbaye de Saint-Jacques à Liège et la réforme de l’observance au XVe siècle - Hermand, Xavier; Terlinden, Élisabeth (L’église Saint-Jacques à Liège. Templum pulcherrimum. Une histoire, un patrimoine, 2016)

Naschrift: De officie- en misteksten in relatie tot Oda’s vita - Tongeren, Louis van; Bijsterveld, A.J.A.; Verweij, Michiel (Rondom Sint-OedenRode. Macht, religie en cultuur in de Meierij, 2016)
Keywords: Tekstuitgave

Strijden op diverse fronten ter redding van het zielenheil. De stichtingen van priester en meester Pieter van Beselare te Ieper uit het begin van de 15de eeuw - Trio, Paul (Handelingen van het Genootschap voor Geschiedenis te Brugge, 2016)

Aperçu de l’histoire de la chartreuse des Douze Apôtres au Mont-Cornillon à Liège (1360-1796) - Gaens, Tom; Timmermans, Francis (Tradition et transformation. Les chartreux dans l’Europe médiévale et moderne. Colloque international à l’occasion du 650e anniversaire de la fondation de la chartreuse de Liège (6-8 octobre 2010), 2015)

Archeologisch onderzoek in de kartuizerpriorij te Sint-Martens-Lierde (OVL) - Taelman, Evelien; Du Rang, Elien; Cherretté, Bart (Archaeologia mediaevalis, 2015)

A Blending of Genres. The Special Nature of the liber Ordinarius of Sr. Saviour's or Oudmunster in Utrecht - Tongeren, Louis van (Unitas in pluralitate. Libri ordinarii als Quelle für die Kulturgeschichte. Libri ordinarii as a source for cultural history, 2015)

The Brussels Plays of the Seven Sorrows - Sleiderink, Remco (The Seven Sorrows Confraternity of Brussels. Drama, Ceremony, and Art Patronage (16th-17th Centuries), 2015)

The charterhouse of Liège and the Carthusian General Chapter - Hogg, James (Tradition et transformation. Les chartreux dans l’Europe médiévale et moderne. Colloque international à l’occasion du 650e anniversaire de la fondation de la chartreuse de Liège (6-8 octobre 2010), 2015)

Denys le Chartreux, Nicolas de Cues et la réforme dans le Christ - Mercier, Stéphane (Tradition et transformation. Les chartreux dans l’Europe médiévale et moderne. Colloque international à l’occasion du 650e anniversaire de la fondation de la chartreuse de Liège (6-8 octobre 2010), 2015)

Die Beziehungen zwischen der Provincia Picardiae remotioris / Provincia Teutoniae und der Provincia Rheni - Goder, Harald (Tradition et transformation. Les chartreux dans l’Europe médiévale et moderne. Colloque international à l’occasion du 650e anniversaire de la fondation de la chartreuse de Liège (6-8 octobre 2010), 2015)

Die Kölner Kartause als Behüterin des spätmittelalterlichen Mystik. Ihre Beziehungen zu Maria Van Hout - Dijk, Rudolf van (Tradition et transformation. Les chartreux dans l’Europe médiévale et moderne. Colloque international à l’occasion du 650e anniversaire de la fondation de la chartreuse de Liège (6-8 octobre 2010), 2015)

Die Schaumkellen von Oudmunster in Utrecht. Die Identifikation eines liturgischen Geräts - Staal, Casper (Unitas in pluralitate. Libri ordinarii als Quelle für die Kulturgeschichte. Libri ordinarii as a source for cultural history, 2015)

Digues et dévotion. Les propriétés des chartreux de Zelem près de Diest dans le comté de Hollande et Zélande et la fondation de la chartreuse de Zierikzee dans une nouvelle perspective - Gaens, Tom (Tradition et transformation. Les chartreux dans l’Europe médiévale et moderne. Colloque international à l’occasion du 650e anniversaire de la fondation de la chartreuse de Liège (6-8 octobre 2010), 2015)

Een overzicht van oude renten in het bezit van de Ieperse O.L.V.-broederschap. Een uitgave met commentaar omtrent het beheer en de identificatie van de schenkers - Trio, Paul (Westhoek, 2015)

The Gembloux Scriptorium in the Eleventh Century - Babcock, Robert Gary; Derolez, Albert (Scriptorium. Wesen - Funktion - Eigenheiten. Comité international de paléographie latine, XVIII. Kolloquium.St. Gallen 11.-14. September 2013, 2015)

The Ghent Manuscript of Terence and its Intellectual Environment - Turner, Andrew (Journal of Medieval Latin, 2015)

Hervorming en Identiteit. Monastieke idealen in 10e-eeuws Lotharingen - Thibaut, Jirki (Katholieke Universiteit Leuven, 2015)
Promotor: prof. dr. Brigitte Meijns

L’eucharistie chez les Chartreux. L’exemple de Denys de Rickel - Pradie, Pascal (Tradition et transformation. Les chartreux dans l’Europe médiévale et moderne. Colloque international à l’occasion du 650e anniversaire de la fondation de la chartreuse de Liège (6-8 octobre 2010), 2015)

La cathédrale disparue de Cambrai - Thiébaut, Jacques (Temps, espace et société, 2015)

Le trésor des reliques de la chartreuse de Liège - George, Philippe (Tradition et transformation. Les chartreux dans l’Europe médiévale et moderne. Colloque international à l’occasion du 650e anniversaire de la fondation de la chartreuse de Liège (6-8 octobre 2010), 2015)

Les duchesses de Bourgogne, bienfaitrices des Chartreux - Sommé, Monique (Tradition et transformation. Les chartreux dans l’Europe médiévale et moderne. Colloque international à l’occasion du 650e anniversaire de la fondation de la chartreuse de Liège (6-8 octobre 2010), 2015)

Libri ordinarii als Quelle für die Kulturgeschichte. Zur Einführung - Caspers, Charles M.A.; Tongeren, Louis van (Unitas in pluralitate. Libri ordinarii als Quelle für die Kulturgeschichte. Libri ordinarii as a Source for Cultural History, 2015)

Libri ordinarii as a Source for Cultural History. Introduction - Caspers, Charles M.A.; Tongeren, Louis van (Unitas in pluralitate. Libri ordinarii als Quelle für die Kulturgeschichte. Libri ordinarii as a Source for Cultural History, 2015)

Libri ordinarii of the Low Countries. Observations regarding Filiation and Diversity - Loos, Ike de (Unitas in pluralitate. Libri ordinarii als Quelle für die Kulturgeschichte. Libri ordinarii as a source for cultural history, 2015)

The life of a fifteeenth-century Carthusian gradual from Roermond - Op de Coul, Thomas (Tradition et transformation. Les chartreux dans l’Europe médiévale et moderne. Colloque international à l’occasion du 650e anniversaire de la fondation de la chartreuse de Liège (6-8 octobre 2010), 2015)

Patronage, Foundation History, and Ordinary Believers: The Membership Registry of the Brussels Seven Sorrows Confraternity - Speakman Sutch, Susie (The Seven Sorrows Confraternity of Brussels. Drama, Ceremony, and Art Patronage (16th-17th Centuries), 2015)

Posture and Behaviour. Customaries of three Utrecht Chapters Regarding Correct Liturgical Practice - Hoven van Genderen, Abraham Jacobus (Bram) van den (Unitas in pluralitate. Libri ordinarii als Quelle für die Kulturgeschichte. Libri ordinarii as a source for cultural history, 2015)

Preserving and Reshaping. The Intricacies of Liturgy and Architecture at St. Lebuinus', Deventer - Ploeg, Kees van der (Unitas in pluralitate. Libri ordinarii als Quelle für die Kulturgeschichte. Libri ordinarii as a source for cultural history, 2015)

Quatre cas de peintures murales anciennes en Brabant wallon - Terlinden, Béatrice (Revue d’histoire du Brabant wallon, 2015)
Sint-Gertrudiskapittelkerk van Nijvel, Savenelkasteel in Nethen, Sint-Jan de Doperkerk in Waver en Sint-Catharinakapel van Herbais (Piétrain)

Sigebert de Gembloux, fidèle rebelle, exemple étonnant de la liberté de penser au moyen âge - Tombeur, Paul (Sigebert de Gembloux, 2015)

The Spiritual Meaning of the Feasts of Trinity Sunday and Corpus Christi in the Low Countries. An Exploration with the Aid of libri ordinarii - Caspers, Charles M.A. (Unitas in pluralitate. Libri ordinarii als Quelle für die Kulturgeschichte. Libri ordinarii as a Source for Cultural History, 2015)

A Tangible Past. History Writing and Property Listing by the Brussels Seven Sorrows Confraternity, c. 1685 - Dewilde, Brecht; Vannieuwenhuyze, Bram (The Seven Sorrows Confraternity of Brussels. Drama, Ceremony, and Art Patronage (16th-17th Centuries), 2015)

An Uncelebrated Patron of Brussels Artists: St Gorik’s Confraternity of Our Lady of the Seven Sorrows (1499-1516) - Roobaert, Edmond; Jacobs, Trisha Rose (The Seven Sorrows Confraternity of Brussels. Drama, Ceremony, and Art Patronage (16th-17th Centuries), 2015)

The Use of Ornaments according to the Ordinal of the Parish Church of St. Nicholas in Diksmuide (Flanders) - Trio, Paul (Unitas in pluralitate. Libri ordinarii als Quelle für die Kulturgeschichte. Libri ordinarii as a source for cultural history, 2015)

Visualizing the Seven Sorrows of the Virgin: Early Woodcuts and Engravings in the Context of Netherlandish Confraternities - Eichberger, Dagmar (The Seven Sorrows Confraternity of Brussels. Drama, Ceremony, and Art Patronage (16th-17th Centuries), 2015)

Avouerie et aristocratie. L’avouerie "originelle" en pays mosan (XIe-XVe siècle) - Tonglet, Benoît (Annales de la Société Archéologique de Namur, 2014)

Calendarium cartusiae monachorum Brugensis - Timmermans, Francis (Analecta Cartusiana, 2014)
Keywords: Tekstuitgave

Cel en wereld. Kartuizers en boeken in Roermond (1376-1783) - Thissen, Peter (Studia Cartusiana, 2014)

Données nouvelles sur la paroisse, les abbés et la sécularisation de l’abbaye de Saint-Remy - Dury, Julie (Curvata resurgo. Histoire et patrimoine de l’abbaye Notre-Dame de Saint-Remy de Rochefort, 2014)

Les manuscrits médiévaux de l’ancienne abbaye de Rochefort - Hermand, Xavier (Curvata resurgo. Histoire et patrimoine de l’abbaye Notre-Dame de Saint-Remy de Rochefort, 2014)

Notre-Dame de Saint-Remy et l’ordre de Cîteaux (XIIIe-XVe siècle) - Delaissé, Eric (Curvata resurgo. Histoire et patrimoine de l’abbaye Notre-Dame de Saint-Remy de Rochefort, 2014)

Priests in the military orders. A prosopographical survey of the priest-brethren in the Utrecht bailiwick of the Teutonic Order (1350-1600) - Stapel, R.J. (Analecta Theutonica. Studies for the History of the Teutonic Order, 2014)
Keywords: priest-brethren; prosopography; Teutonic Order; Utrecht bailiwick

Réformes, scriptoria et bibliothèques au bas Moyen Âge : le cas de Saint-Laurent de Liège - Terlinden, Élisabeth (Lecteurs, lectures et groupes sociaux au Moyen Âge. Actes de la journée d’étude organisée par le Centre de recherche “Pratiques médiévales de l’écrit” (PraME) de l’Université de Namur et le Département des Manuscrits de la BRB, Bruxelles, 18 mars 2010, 2014)

Spanningen tussen het Ieperse stadsbestuur en het Godshuis Belle in de vijftiende eeuw - Mus, Octaaf; Trio, Paul (Westhoek, 2014)

Auctoritas - consilium - consensus. Zur Einschränkung der Macht des Abtes im Mittelalter - Felten, Franz J. (Les personnes d'autorité en milieu régulier. Des origines de la vie régulière au XVIIIe siècle, 2013)

Autour des authentiques de reliques du Trésor dit d'Hugo d'Oignies - Bertrand, Paul (Actes de la journée d'étude Hugo d'Oignies. Contexte et perspectives, 2013)

Campagnes d'archéologie globale 2011-2012 sur le site de l'abbaye Notre-Dame de Saint-Rémy à Rochefort - Frébutte, Christian; Tilmant, Pierre-Hugues (Archaeologia mediaevalis, 2013)

"Comme une escarboucle au milieu d'autres gemmes". Une vie hors normes: Marie d'Oignies (ca. 1177-1213) - De Vriendt, François (Actes de la journée d'étude Hugo d'Oignies. Contexte et perspectives, 2013)

Gislebertus Trudonensis, Rodulfus Trudonensis. Gesta abbatum Trudonensium VIII-XIII. Liber IX opus intextum Rodulfi Trudonensis - Tombeur, Paul (Corpus Christianorum. Continuatio Mediaevalis, 2013)
Keywords: Tekstuitgave

Invented Speeches and the Teaching of Declamation in the Tenth-Century Schools of Liège - Babcock, Robert Gary (Amicorum societas: mélanges offerts à François Dolbeau pour son 65e anniversaire, 2013)

La personne d'autorité dans les chartes du Nord de la France au XIIe siècle - Tock, Benoît-Michel (Les personnes d'autorité en milieu régulier. Des origines de la vie régulière au XVIIIe siècle, 2013)

Les fondateurs et bienfaiteurs des premières chartreuses belges - Timmermans, Francis (Les chartreux et les élites XIIe-XVIIIe siècles. Colloque international du CERCOR (30-31 août 2012), 2013)

Les fondements spirituels et juridiques de l'autorité dans la vita religiosa médiévale: approche comparative - Melville, Gert (Les personnes d'autorité en milieu régulier. Des origines de la vie régulière au XVIIIe siècle, 2013)

Magister Nicolaus, Gerardus, Frater Hugo et autres orfèvres connus-inconnus. À propos de la croix de l'empereur Henri à Venise et de celle de l'abbé Hugues de Laon - Didier, Robert (Actes de la journée d'étude Hugo d'Oignies. Contexte et perspectives, 2013)

Oignies entre Brabant et namurois au XIIIs siècle - Noël, René (Actes de la journée d'étude Hugo d'Oignies. Contexte et perspectives, 2013)

Ontwikkelingen te Oudenaarde in de late middeleeuwen op kerkelijk, godsdienstig en charitatief vlak - Trio, Paul (Handelingen van de geschied- en oudheidkundige kring van Oudenaarde, 2013)

Opnieuw gelezen: De grafsteen van Jan van Gestel (overleden 1395) - Toorians, Lauran (Tilburg, 2013)

Rodulfus Trudonensis. Gesta Abbatum Trudonensium I-VII. Accedunt Epistulae - Tombeur, Paul (Corpus Christianorum. Continuatio Mediaevalis, 2013)
Keywords: Tekstuitgave

Chambers of rethoric and the transmission of religious ideas in the LOw Countries - Marnef, Guido (Religion and Cultural Exchange in Europe. 1400-1700, 2012)

Chapiteaux, bases et colonnes de l'ancienne cathédrale Saint-Lambert de Liège (XIIe siècle) - Lemeunier, Albert (Pierres-Papiers-Ciseaux. L’architecture et la sculpture romane, 2012)

Communiceren met een heiligenleven: Lebuïnus en de lezer - Toorians, Lauran (Madoc, 2012)

Des vestiges du haut Moyen Âge: les piliers sculptés de la chapelle Sainte-Agathe à Hubinne (Hamois) - De Poorter, Alexandra (Pierres-Papiers-Ciseaux. L’architecture et la sculpture romane, 2012)

Die Präsenz des St.-Viktor-Stiftes als Grundherr im Rhein-Maasgebiet im Spätmittelalter - Thissen, Bert (Das St. Viktor-Stift Xanten. Geschichte und Kultur im Mittelalter, 2012)

Het archeologisch onderzoek op de Hopmarkt te Aalst (Oost-Vlaanderen) - De Maeyer, Wouter; Van Cauwenbergh, Stijn; Klinkenborg, Sigrid; Taelman, Evelien; Cherretté, Bart (Archaeologia mediaevalis, 2012)
Karmelietenklooster Aalst

Heylissem. Histoire d'une abbaye de l'ordre de Prémontré - Tordoir, Joseph (Cercle d’Histoire, de Généalogie et d’Archéologie de Wavre et du Brabant wallon, 2012)

La collégiale romane de Soignies: une restauration d'envergure pour un patrimoine exceptionnel - Deveseleer, Jacques (Pierres-Papiers-Ciseaux. L’architecture et la sculpture romane, 2012)

La paysannerie indépendante et autonome à côté du grand domaine carolingien - Tange, Sakae (Belgisch Tijdschrift voor Filologie en Geschiedenis, 2012)

La restauration de l'église Saint-Barthélémy à Liège: restitution ou interprétation - Hautecler, Paul (Pierres-Papiers-Ciseaux. L’architecture et la sculpture romane, 2012)

La sculpture monumentale en pays mosan à l’époque romane: état de la question - Benoît Van den Bossche (Pierres-Papiers-Ciseaux. L’architecture et la sculpture romane, 2012)

Late Romanesque architecture in medieval Frisia - Ploeg, Kees van der (Pierres-Papiers-Ciseaux. L’architecture et la sculpture romane, 2012)

Le portail roman et le portail du baptistère de la collégiale Notre-Dame de Dînant - Deleau, Virginie (Pierres-Papiers-Ciseaux. L’architecture et la sculpture romane, 2012)

L'épanouissement de la pierre taillée en pays mosan au XIIIe siècle - Doperé, Frans (Pierres-Papiers-Ciseaux. L’architecture et la sculpture romane, 2012)

Les emprunts des fonts baptismaux romans namurois en pierre de Meuse aux ateliers tournaisiens (ca. 1150-1160) - Ghislain, Jean-Claude (Pierres-Papiers-Ciseaux. L’architecture et la sculpture romane, 2012)

Mehr als neunhundert Jahre Bücher. Das St. Viktor-Stift und seine Bibliotheken - Tervooren, Helmut (Das St. Viktor-Stift Xanten. Geschichte und Kultur im Mittelalter, 2012)

Nouvelle approche des vitraux du XVIe siècle de l’église Saint-Jacques à Liège - Jacques, Yves; Lecocq, Isabelle; Tonon, Xavier; Vanden Bemden, Yvette (Bulletin de la Commission Royale des Monuments, Sites et Fouilles, 2012)

Signatures iconiques et graphiques dans la région Meuse-Escaut. Autour du chapiteau d’Heimo (Maastricht O.L.V.-kerk) et de la base de colonnettes de Lambertus de Tornaco (Mons Musée communal) - Leclercq-Marx, Jacqueline (Pierres-Papiers-Ciseaux. L’architecture et la sculpture romane, 2012)

Thirteenth-Century sculpture at Rolduc and the artistic shift from the Meuse valley towards the Rhineland - Hartog, Elizabeth den (Pierres-Papiers-Ciseaux. L’architecture et la sculpture romane, 2012)

Twee oxalen voor de Sint-Jan. Niet alles is gebaseerd op de fundering - Glaudemans, Ronald (Putten uit het bossche verleden. Vriendenbundel voor Hans Janssen ter gelegenheid van zijn afscheid als stadsarcheoloog van 's-Hertogenbosch, 2012)

Architectural Competition in a University Town: The Mendicant Friaries in Late Medieval Louvain - Coomans, Thomas (Architecture, Liturgy and Identity: Liber Amicorum Paul Crossley, 2011)

De eerste bevindingen van de opgraving van het Sint-Romboutskerkhof, Mechelen (Antw.) - Van de Vijver, Katrien; Depuydt, Saskia; Boffin, Clara; Terryn, Ben; Wuyts, Frederik (Archaeologia mediaevalis, 2011)

De koorbanken van Oirschot en Aarschot. Gezien door de lens van Hans Sibbelee en Jan Verspaandonk - Theunissen, Christel; Maas, Paul; Koldeweij, Jos (Nijmeegse Kunsthistorische Studies, 2011)

De van Abcoudes, de van Brederodes en de Kartuizers - Timmermans, Francis (Eigen Schoon en de Brabander, 2011)

Le tympan roman de la “prophétie d’Apollon” (Liège, musée Curtius). Antiquité et christianisme - Tassignon, Isabelle; Benoît Van den Bossche (Cahiers de civilisation médiévale, 2011)

Les fondations anglaise et galloise de l’abbaye de Vaucelles - Tock, Benoît-Michel (Revue du Nord, 2011)

Mise à jour d'une partie d'un ancien cloître de l'abbaye Notre-Dame de Saint-Remy à Rochefort (province de Namur) - Frébutte, Christian; Tilmant, Pierre-Hugues (Archaeologia mediaevalis, 2011)

Obituaries or Anniversary Books: Handle with Care! The Example of the Ypres Confraternity of Our Lady - Trio, Paul (Living Memoria. Studies in Medieval and Early Modern Memorial Culture in Honour of Truus van Bueren, 2011)

Utrecht. Europese Kerkenstad - Engelbregt, G.M.J.; Terlingen, J.B.A. (Matrijs, 2011)

Was de Munnikhof te Worsum de oude hof van het klooster van St. Valéry te Overasselt? - Thissen, Bert (Werkgroep Historie Worsum, Bulletin, 2011)

Abdij, versterking en dorp. De situs van de Augustijnerabdij O.L.V. van Voormezele (Ieper) in een ruimere historisch-topografische context - Termote, Johan (Novi Monasterii, 2010)

"Alsoe die historie seit". De Clerc uten laghen Landen vanuit nieuw perspectief - Timpener, Evelien (Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis, 2010)

Amitié et tragédie chez Gautier de Thérouanne - Rider, Jeff (Le diocèse de Thérouanne au Moyen Âge. Actes de la journée d'études tenue à Lille, 3 mai 2007, 2010)

Archeologisch onderzoek site Bogaardenklooster te Diest (V.-Br.) - Acke, Bert; Trommelmans, Raf (Archaeologia mediaevalis, 2010)

Aywières-Couture-Saint-Germain. Dévastations, excès et pillages commis à l'abbaye d'Aywières pendant les troubles politiques et religieux de la seconde moitié du XVIe siècle. Publication de sources - Suite - 2eme partie - Tordoir, Joseph (Wavriensia, 2010)
Verkeerde paginering: moest 43-48 zijn. Paginering van vorige jaargang is doorgelopen.
Keywords: Tekstuitgave

Aywières-Couture-Saint-Germain. Dévastations, excès et pillages commis à l'abbaye d'Aywières pendant les troubles politiques et religieux de la seconde moitié du XVIe siècle. Publication de sources - 3eme partie - Suite et fin - Tordoir, Joseph (Wavriensia, 2010)
Keywords: Tekstuitgave

Crises, réformes et renouveau du monachisme bénédictin dans le diocèse de Thérouanne aux Xie et XIIe siècles - Gerzaguet, Jean-Pierre (Le diocèse de Thérouanne au Moyen Âge. Actes de la journée d'études tenue à Lille, 3 mai 2007, 2010)

De Germanen en het Christendom. Een bewogen ontmoeting. 5de-7de eeuw - Trouillez, Pierre (Davidsfonds, 2010)

De plaats van het Kortrijkse Sion binnen de brede religieuze hervormingsbeweging in Vlaanderen gedurende de late middeleeuwen - Trio, Paul (De Leiegouw, 2010)

De zorg voor lichaam en ziel in het licht van de eeuwigheid (late middeleeuwen) - Trio, Paul (Tussen Hemel en Hel. Sterven in de middeleeuwen. 600-1600, 2010)

Deux cités pour un diocèse : Boulogne et Thérouanne jusqu'au milieu du XIIIe siècle - Mériaux, Charles (Le diocèse de Thérouanne au Moyen Âge. Actes de la journée d'études tenue à Lille, 3 mai 2007, 2010)

Duelling with the Past. Medieval Authors and the Problem of the Christian Era. c. 990-1135 - Verbist, Peter (Studies in the Early Middle Ages, 2010)

Hirsau dans la plaine côtière flamande ? La prévôté de Watten, les évêques de Thérouanne et la réforme de l'Église sous Grégoire VII (1073-1085) - Meijns, Brigitte L.I. (Le diocèse de Thérouanne au Moyen Âge. Actes de la journée d'études tenue à Lille, 3 mai 2007, 2010)

Jean de Warneton, évêque de Thérouanne (1099-1130), un grégorien? - Tock, Benoît-Michel (Le diocèse de Thérouanne au Moyen Âge. Actes de la journée d'études tenue à Lille, 3 mai 2007, 2010)

La géographie paroissiale du diocèse de Thérouanne (XIVe-XVIe siècle) : approche cartographique - Delmaire, Bernard (Le diocèse de Thérouanne au Moyen Âge. Actes de la journée d'études tenue à Lille, 3 mai 2007, 2010)

Le passage du latin au français dans les chartes du diocèse de Thérouanne au XIIIe siècle - Brunner, Thomas (Le diocèse de Thérouanne au Moyen Âge. Actes de la journée d'études tenue à Lille, 3 mai 2007, 2010)

Lectures chartreuses des victorins - Trottmann, Christian (L’école de Saint-Victor de Paris. Influence et rayonnement du Moyen Âge à l’Époque moderne, 2010)

L'élaboration des chartes épiscopales à Thérouanne au XIe siècle - Tock, Benoît-Michel (Handelingen van de Koninklijke Commissie voor Geschiedenis, 2010)

Les chartes de l'abbaye cistercienne de Vaucelles au XIIe siècle - Tock, Benoît-Michel (Atelier de recherche sur les textes médiévaux, 2010)

Ludeke Jarges (ca. 1410-1469). Een Groningse weduwe en de broeders en zusters van het Gemene Leven - Nip, Renée I.A. (De kaper, de kardinaal en andere markante Nederlanders. Een nieuwe blik op het verleden in dertien levensverhalen, 2010)

Nouveaux regards sur le privilège d'Omer, évêque de Thérouanne, en faveur de Sithiu (662) - Morelle, Laurent (Le diocèse de Thérouanne au Moyen Âge. Actes de la journée d'études tenue à Lille, 3 mai 2007, 2010)

St. Pieters- en Bloklandsgasthuis. Zes eeuwen zorg voor ouderen - Tanke, Yvonne (Matrijs, 2010)

Thérouanne au bas Moyen Âge - Guyotjeannin, Olivier (Le diocèse de Thérouanne au Moyen Âge. Actes de la journée d'études tenue à Lille, 3 mai 2007, 2010)

Use and function of altars in liturgical practice according to the libri ordinarii in the Low Countries - Tongeren, L. van (The altar and its environment. 1150-1400, 2010)

Van gasthuis tot landhuis. Archeologisch onderzoek rond het landhuis op domein Roosendael (Sint-Katelijne-Waver, Antw.) - Tiri, Wim (Archaeologia mediaevalis, 2010)

Vicomte et avoué : les auxiliaires laïcs du pouvoir épiscopal (XIe-XIIIe siècle) - Nieus, Jean-François (Le diocèse de Thérouanne au Moyen Âge. Actes de la journée d'études tenue à Lille, 3 mai 2007, 2010)

What Factors Contributed to the Establishment of the Mendicant Orders in Thirteenth-Century Ypres - Trio, Paul (Franciscan organisation in the mendicant context: formal and informal structures of the friars’ lives and ministry in the Middle Ages, 2010)

Aywières-Couture-Saint-Germain. Dévastations, excès et pillages commis à l'abbaye d'Aywières pendant les troubles politiques et religieux de la seconde moitié du XVIe siècle. Publication de sources - 1ere partie - Tordoir, Joseph (Wavriensia, 2009)
Keywords: Tekstuitgave

Boek, cel en wereld. Het universum van de Roermondse kartuizerbibliotheek - Thissen, Peter (Het Geheim van de Stilte. De Besloten Wereld van de Roermondse Kartuizers, 2009)

De bijdrage van de natuursteencollectie voor de reconstructie van de gotische abdijkerk van O.L.Vrouw Ten Duinen, Koksijde - Termote, Johan (Novi Monasterii, 2009)

De Duitse-Ordekerk van Sint-Jansonthoofding - Thelen, Ton (Soevereine Heerlijkheid Commanderij Gemert, 2009)

De kapel van Handel - Thelen, Ton (Soevereine Heerlijkheid Commanderij Gemert, 2009)

Een lijst van gestorven leden van de Ieperse O.L.Vrouwebroederschap van Parijse scholieren Parijs uit 1438-39, uitgave en situering - Trio, Paul (Westhoek, 2009)
Keywords: Tekstuitgave

Geëxamineert de tijtels ende pampieren. Het verhaal van de Zonnebeekse augustijnerabdij 1072-1796. Een bijdrage tot de Vlaamse kloostergeschiedenis - Trio, Paul; De Smet, Marjan; Bostyn, Franky (Roularta, 2009)

Gemert, de parel aan de Biesense kroon. Balijeolitiek in het Land van Maas en Rijn (14de - 18de eeuw) - Mertens, Jozef (Soevereine Heerlijkheid Commanderij Gemert, 2009)

Gemert revisited. Een nieuwe bouwgeschiedenis van Kasteel Gemert - Schrijen, Jos (Soevereine Heerlijkheid Commanderij Gemert, 2009)

Gemert soeverein Teutoons. 1220-1794 - Otten, Ad (Soevereine Heerlijkheid Commanderij Gemert, 2009)

'Handtekeningen' van Teutonen. 1220-1794 - Otten, Ad (Soevereine Heerlijkheid Commanderij Gemert, 2009)

Het voormalig Arme Klarenklooster: een multidisciplinair onderzoek (Br.) - Claes, Britt; Houchin, Robine; Quintelier, Kim; Thys, Sofie (Archaeologia mediaevalis, 2009)

Nikolaus von Prüm. Ein rheinisch-moselländischer Kirchenrechtler des 15. Jahrhunderts, Professor in Köln und in Löwen, General-Offizial von Trier - Theisen, Karl Heinrich (Revue d’Histoire Ecclésiastique, 2009)

Opereren in een grijs gebied. De rol van de ambtenaren bij het Hof van Holland bij de kettervervolging (1525-1560) - Ter Braake, Serge (Tijdschrift voor Geschiedenis, 2009)

Real Presence: Sacrament Houses and the Body of Christ, c. 1270-1600 - Timmermann, Achim (Architectura Medii Aevi, 2009)

The Social Positioning of Late Medieval Confraternities in Urbanized Flanders: from Integration to Segregation - Trio, Paul (Mittelalterliche Bruderschaften in europäischen Städten, 2009)

Une réduction de la vie active à la vie contemplative. Denis le Chartreux à propos du mariage et des états de vie laïcs de la société chrétienne - Emery Jr, Kent (Vie active et vie contemplative. Au Moyen Âge et au seuil de la Renaissance, 2009)

Voorgeschiedenis van het aartsbisdom Mechelen - Bijsterveld, A.J.A.; Caspers, Charles M.A. (Het aartsbisdom Mechelen-Brussel. 450 jaar geschiedenis, 2009)

De Valkhofkapel te Nijmegen. Nieuwe gegevens over de middeleeuwse bouwgeschiedenis - Perlich, B.; Tussenbroek, Gabri van (Bulletin KNOB, 2008)

Der Besitz der Reichsabtei Lorsch in der villa Geizefurt - Thissen, Bert (Weeze und der Raum an Niers und Kendel im Mittelalter, 2008)

Erwerbspolitik und Güterbesitz des Klosters Graefenthal im Mittelalter - Thissen, Bert (Graefenthal. Ein Kloster der Zisterzienserinnen am Niederrhein, 2008)

Oude en nieuwe legenden rond de Oosterhoutse Heilige Oelbert. Een poging de mythe te ontrafelen - Toorians, Lauran (Jaarboek van de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Stad en Land van Breda ‘De Oranjeboom’, 2008)

Roeselaarse kapelaans in de Zonnebeekse databank (Doza) - Trio, Paul; De Smet, Marjan (Biekorf, 2008)

Soe is dan Brabant wel salich geseyt. Brabant als heilig land. Een schets van een historiografisch thema - Tigelaar, Jaap (Brabants Heem, 2008)

Une consécration "à la lettre". Place, rôle et autorité des textes inscrits dans la sacralisation de l'église - Treffort, Cécile (Mises en scène et mémoires de la consécration de l’église dans l’occident médiéval, 2008)

Vroege baksteen in het graafschap Holland tot 1300 - Tussenbroek, Gabri van (Medieval Brick Architecture in Flanders and Northern Europe. The Question of the Cistercian Origin, 2008)

Waha en zijn merkwaardige meester - Toussaint, Jacques (Kunstschatten uit Wallonië van vroeger en nu. Dat verrassende land, 2008)

Bishop Gerard I of Cambrai-Arras, the Three Orders, and the Problem of Human Weakness - Riches, Theo (The Bishop Reformed. Studies of Episcopal Power and Culture in the Central Middle Ages, 2007)

'Both Mary and Martha': Bishop Lietbert of Cambrai and the Construction of Episcopal Sanctity in a Border Diocese around 1100 - Ott, John S. (The Bishop Reformed. Studies of Episcopal Power and Culture in the Central Middle Ages, 2007)

De digitale ontsluiting van het Zonnebeekse Abdijarchief (Doza). Een primeur in Vlaanderen en een aanzet tot verder historisch onderzoek - Trio, Paul (Handelingen van het Genootschap voor Geschiedenis te Brugge, 2007)

De economie van het klooster Groot-Galilea in Sibculo - Thüss, Ben (Moderne devoten in monnikspij. Klooster en colligatie van Sibculo 1406-1580, 2007)

Einführung: Zur Perspektivität und Komplexität des mittelalterlichen Hospitals. Forschungsstand, Arbeitstechniken, Zielsetzungen - Drossbach, Gisela; Touati, François-Olivier; Frank, Thomas (Hospitäler im Mittelalter und Früher Neuzeit. Frankreich, Deutschland und Italien. Eine vergleichende Geschichte, 2007)

Handel en wandel met een heilige. Organisatie van en deelnemers aan de laatmiddeleeuwse Sint-Lievensprocessie vanuit de Gentse Sint-Baafsabdij naar Sint-Lievens-Houtem (tot 1540) - Trio, Paul (Handelingen der Maatschappij voor Geschiedenis en Oudheidkunde te Gent, 2007)

Het klooster Groot-Galilea te Sibculo in zijn historische context - Thüss, Ben; Marijnissen, Els (Moderne devoten in monnikspij. Klooster en colligatie van Sibculo 1406-1580, 2007)

La publication des chartes du Nord/Pas-de-Calais - Tock, Benoît-Michel; Barré, Nathalie; Gerzaguet, Jean-Pierre; Nieus, Jean-François (Revue du Nord, 2007)

Les initiales historiées. Quelques hypothèses et apports nouveaux. L'iconographie - Leclercq-Marx, Jacqueline (Autour de la "Bible de Lobbes" (1084). Les institutions. Les hommes. Les productions. Actes de la Journée d'étude organisée au Grand Séminaire de Tournai le 30 mars 2007, 2007)
Tweede deel online: zie https://popups.uliege.be/1370-2262/index.php?id=916

Rondom Egmond. Denen en West-Friezen in Kennemerland - Tuuk, Luit A. van der; Winter, Johanna Maria van (Holland, 2007)

Sint-Odilienberg. De archeologie van een vroegmiddeleeuws klooster - Theuws, Frans C.W.J. (De Maasgouw, 2007)

Autour de quelques exemples lotharingiens: réflexions générales sur les enjeux de la sépulture entre le IXe et le XIIe siècles - Treffort, Cécile (Sépulture, mort et représentation du pouvoir au moyen âge, 2006)

Bevrijd en gebonden. De kerk van Constantijn. 4de-5de eeuw n. Chr. - Trouillez, Pierre (Davidsfonds, 2006)

Bezittingen van de abdij van Drongen. 1138-1797 - Van Herck, Hanne (De Oude Abdij van Drongen. Elf eeuwen geschiedenis, 2006)

Bouwstenen voor de middeleeuwse architectuurgeschiedenis - Coomans, Thomas; De Maeyer, Jan; Quaghebeur, Patricia; Trio, Paul (De Oude Abdij van Drongen. Elf eeuwen geschiedenis, 2006)

Catalogus van het kunstpatrimonium - Robijns, Luc (De Oude Abdij van Drongen. Elf eeuwen geschiedenis, 2006)

De bibliotheek en het intellectuele leven - De Reu, Martine (De Oude Abdij van Drongen. Elf eeuwen geschiedenis, 2006)

De grote sterfte van 1438-39 in Ieper. Nieuwe inzichten op basis van een rekening van het O.L.V.-broederschap van Parijse studenten - Trio, Paul (Handelingen van het genootschap voor geschiedenis gesticht onder de benaming “société d’émulation” te Brugge, 2006)

Een grafelijke stichting van seculiere kanunniken vóór 915 tot aan de omvorming tot norbertijnenabdij in 1138 - Meijns, Brigitte L.I. (De Oude Abdij van Drongen. Elf eeuwen geschiedenis, 2006)

Een middelgrote norbertijnengemeenschap in de Gentse marge. 1136/1138-ca. 1580 - Trio, Paul (De Oude Abdij van Drongen. Elf eeuwen geschiedenis, 2006)

Een pastoraal offensief in Antwerpen. Norbertus, de volgelingen van Tanchelm, en de stichting van het Sint-Michielsklooster in 1124 - Moolenbroek, J.J. van (Wonderen voor alledag. Elf opstellen over godsdienst en samenleving in de Middeleeuwen door Jaap van Moolenbroek, opnieuw uitgegeven naar aanleiding van zijn afscheid van de Vrije Universiteit, 2006)

Een piëta uit het atelier van Rogier van der Weyden voor de benedictinessenabdij van Vorst - Fransen, Bart (De Oude Abdij van Drongen. Elf eeuwen geschiedenis, 2006)

Excursus: archeologsiche opgravingen op de site van de voormalige abdij- en parochiekerk - Bral, Guido-Jan (De Oude Abdij van Drongen. Elf eeuwen geschiedenis, 2006)

For eternal glory and remembrance: on the representation of patrons in late medieval panel paintings in the southern Low Countries - Dekeyzer, Brigitte (The use and abuse of sacred places in late medieval towns, 2006)

Heavenly quiet and the din of war: use and abuse of religious buildings for purposes of safety, defence and strategy - De Smet, Marjan (The use and abuse of sacred places in late medieval towns, 2006)

Het domein als bestaanszekerheid: verwerving en beheer van het patrimonium - Van Herck, Hanne (De Oude Abdij van Drongen. Elf eeuwen geschiedenis, 2006)

Het kunstbezit - Robijns, Luc (De Oude Abdij van Drongen. Elf eeuwen geschiedenis, 2006)

Het parochiebezit: financieel gewin versus zielzorg - Carnier, Marc (De Oude Abdij van Drongen. Elf eeuwen geschiedenis, 2006)

Het refugium van Grimbergen te Mechelen - Thiers, L. (Handelingen van de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen, 2006)

Lay persons in power: The crumbling of the clerical monopoly on urban devotion in Flanders, as a result of the rise of lay confraternities in the late middle ages - Trio, Paul (Early Modern Confraternities in Europe and the Americas: International and Interdisciplinary Perspectives, 2006)

Le pape Léon IX, l'Empire et l'Église impériale - Kupper, Jean-Louis (Léon IX et son temps: actes du colloque international organisé par l'Institut d'Histoire Médiévale de l'Université Marc-Bloch, Strasbourg-Eguisheim, 20 - 22 juin 2002, 2006)

Lijst van de abten. 1136-1797 - Trio, Paul; Put, Eddy (De Oude Abdij van Drongen. Elf eeuwen geschiedenis, 2006)

Men and Women of the Hospitaller, Templar and Teutonic Orders: Twelfth to Fourteenth Centuries - Tommasi, Francesco (Hospitaller women in the Middle Ages, 2006)

Old Stories and New Themes: an Overview of the Historiography of Confraternities in the Low Countries from the Thirteenth to the Sixteenth Centuries - Hoven van Genderen, Abraham Jacobus (Bram) van den; Trio, Paul (Religious and laity in Western Europe. 1000-1400. Interaction, negotiation and power, 2006)

Praise the Lord for this peace! The contribution of religious institutions to the ceremonial peace-proclamations in late medieval Flanders (1450-1550) - Leeuwen, Jacoba van (The use and abuse of sacred places in late medieval towns, 2006)

'Pro animabus nostris et antecessorum nostrorum in elemosinam'. Memorieviering in de middeleeuwse norbertijnenabdij van Drongen (tot ca. 1580) - Trio, Paul (Memorievieringen bij Norbertijnen, 2006)

Servatius en Johannes. Over de vroegste geschiedenis van het Utrechtse vrouwenklooster van Sint-Servaas - Moolenbroek, J.J. van (Wonderen voor alledag. Elf opstellen over godsdienst en samenleving in de Middeleeuwen door Jaap van Moolenbroek, opnieuw uitgegeven naar aanleiding van zijn afscheid van de Vrije Universiteit, 2006)

Van gebedsverbroedering naar broederschap. De evolutie van het fraternitas-begrip in de Zuidelijke Nederlanden in de volle Middeleeuwen (II) - Trio, Paul; Bijsterveld, A.J.A. (Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis, 2006)

Vrouwen en visioenen in de abdij Oostbroek. Studie, editie en vertaling van een Utrechtse mirakeltekst uit de twaalfde eeuw - Moolenbroek, J.J. van (Wonderen voor alledag. Elf opstellen over godsdienst en samenleving in de Middeleeuwen door Jaap van Moolenbroek, opnieuw uitgegeven naar aanleiding van zijn afscheid van de Vrije Universiteit, 2006)
Keywords: Tekstuitgave; Vertaling

Weltliche Funktionen spätmittelalterlicher Pfarrkirchen in den nördlichen Niederlanden - Kuys, Jan A.E. (The use and abuse of sacred places in late medieval towns, 2006)

Anonymat et paternité littéraire dans l'hagiographie des Pays- Bas méridionaux (ca. 920 - ca. 1320): autour du discours sur l'"original" et la "copie" hagiographique au Moyen Âge - Deploige, Jeroen ('Scribere sanctorum gesta'. Recueil d’études d’hagiographie médiévale offert à Guy Philippart, 2005)

Charles Quint et les protestants aux Pays-Bas - Goosens, Aline (Charles Quint face aux réformes. Colloque international organisé par le Centre d’histoire des Réformes et du Protestantisme, 2005)

Chartreuse de Nortre-Dame-de-Grâce à Bruxelles - Timmermans, Francis (Monasticon Cartusiense, 2005)

Chartreuse des Douze Apôtres à Liège - Timmermans, Francis (Monasticon Cartusiense, 2005)

Chartreuse du Mont-Saint-André à Chercq (Tournai) - Timmermans, Francis (Monasticon Cartusiense, 2005)

Chartreuse Mont-Saint-Jean à Zelem (Diest) - Timmermans, Francis (Monasticon Cartusiense, 2005)

Chartreuse Sainte Marie Madeleine sous la Croix de Louvain - Timmermans, Francis (Monasticon Cartusiense, 2005)

De bouwgeschiedenis van de Alkmaarse Kapelkerk - Hoeve, Jan van der; Tel, Taco (De Alkmaarse Kapelkerk: geschiedenis en restauratie, 2005)

De kathedraal van de Peel. Sint Petrus’ Banden kerk Venray. De rijkste kerk van Nederland - Jansen, Frans; Werther, Hans; Brand, Rien van den; Brok, Toon den; Tummers, Harry (Pictures Publishers, 2005)

Entre compromis et répression: inquisition et clémence aux Pays-Bas sous Charles Quint - De Schepper, Hugo (Charles Quint face aux réformes. Colloque international organisé par le Centre d’histoire des Réformes et du Protestantisme, 2005)

Grablegung und Totengedenken bei Pilgerbruderschaften in Utrecht - Tongerloo, L. van (Care for the here and the hereafter. Memoria, art and ritual in the Middle Ages, 2005)

Hagiographie et politique autour de l'an Mil: l'évêque de Liège Notger et l'abbaye de Stavelot-Malmedy - George, Philippe; Kupper, Jean-Louis ('Scribere sanctorum gesta'. Recueil d’études d’hagiographie médiévale offert à Guy Philippart, 2005)

Hagiography and gender: a tentative case-study on Thomas of Cantimpré - Heene, Katrien ('Scribere sanctorum gesta'. Recueil d’études d’hagiographie médiévale offert à Guy Philippart, 2005)

La diffusion de la "Vita S. Ursmari" de Rathier de Vérone - Dolbeau, François ('Scribere sanctorum gesta'. Recueil d’études d’hagiographie médiévale offert à Guy Philippart, 2005)

La "Vita prima Bavonis" et le culte de saint Bavon à l'époque carolingienne - Declercq, G. ('Scribere sanctorum gesta'. Recueil d’études d’hagiographie médiévale offert à Guy Philippart, 2005)

L'auteur de la "Vita sancti Beregisi abbatis" (BHL 1180): Frédéric, prévôt de Gorze puis abbé de Saint-Hubert († 942) - Alain Dierkens ('Scribere sanctorum gesta'. Recueil d’études d’hagiographie médiévale offert à Guy Philippart, 2005)

Le baptême du philosophe Craton: origine et sens d'une image sur les fonts baptismaux dits de Saint-Barthélemy à Liège - Halleux, Robert J. ('Scribere sanctorum gesta'. Recueil d’études d’hagiographie médiévale offert à Guy Philippart, 2005)

Le triomphe de la Vierge dans l'art du Moyen Âge et en particulier à la cathédrale de Cambrai - Thiébaut, Jacques (La dévotion mariale de l'an mil à nos jours, 2005)

The Low Countries in the sixteenth century. Erasmus, religion and politics, trade and finance - Tracy, James D. (Variorum Collected Studies Series, 2005)

Model reading: saints' lives and literature of religious formation in the eleventh and twelfth centuries - Spijker, Ineke van 't ('Scribere sanctorum gesta'. Recueil d’études d’hagiographie médiévale offert à Guy Philippart, 2005)

Un écrit lobbain du XI siècle: la "Vie" de sainte Renelde, martyre à Saintes (BHL 7082) ; commentaire et nouvelle hypothèse de datation - De Vriendt, François ('Scribere sanctorum gesta'. Recueil d’études d’hagiographie médiévale offert à Guy Philippart, 2005)

Un témoignage inédit sur le culte de la Croix, de Notre- Dame et des reliques à la cathédrale de Tournai au XV s.: le "Liber confraternitatis fabricae ecclesiae Tornacensis" - Pycke, Jacques ('Scribere sanctorum gesta'. Recueil d’études d’hagiographie médiévale offert à Guy Philippart, 2005)

Walcourt. La basilique Saint-Materne - Toussaint, Jacques (Le Patrimoine médiéval de Wallonie, 2005)

Wer schreibt Biographie im lateinischen Mittelalter (IV.-XII. Jahrhundert)? - Berschin, Walter ('Scribere sanctorum gesta'. Recueil d’études d’hagiographie médiévale offert à Guy Philippart, 2005)

The Aachen Karlsschrein and Marienschrein - Ciresi, Lisa Victoria (Art and architecture of late medieval pilgrimage in Northern Europe and England, 2004)

Aalst, Onze-Lieve-Vrouwhospitaal - Robijns, Luc (Architectuur van Belgische hospitalen, 2004)

Antwerpen, Sint-Elisabethgasthuis - Beets-Anthonissen, Maggy (Architectuur van Belgische hospitalen, 2004)

Asse, Onze-Lieve-Vrouwgasthuis - Ockeley, Jaak (Architectuur van Belgische hospitalen, 2004)

Begijnen en bedelorden in de Zuidelijke Nederlanden tijdens de dertiende en veertiende eeuw - Trio, Paul (Geloven in de Lage Landen: scharniermomenten in de geschiedenis van het christendom, 2004)

Brugge, Onze-Lieve-Vrouw ter Potterie - Tahon, Eva (Architectuur van Belgische hospitalen, 2004)

Brugge, Sint-Janshospitaal - Tahon, Eva (Architectuur van Belgische hospitalen, 2004)

A case study of the relationship between painting and flamboyant architecture: the St.-Esprit Chapel at Rue, Picardy - Labrecque, Claire (Art and architecture of late medieval pilgrimage in Northern Europe and England, 2004)

Chièvres, oude leprozerie - De Keyzer, Walter; Deveseleer, Jacques (Architectuur van Belgische hospitalen, 2004)

Damme, Sint-Janshospitaal - De Jonghe, Mieke (Architectuur van Belgische hospitalen, 2004)

De Dom van Utrecht: symboliek in steen - Terlingen, J.B.A.; Engelbregt, G.M.J. (Historische Reeks Utrecht, 2004)

De eerste kerstening van de Lage Landen. Een verhaal van slagen en falen ... - Trouillez, Pierre (Geloven in de Lage Landen: scharniermomenten in de geschiedenis van het christendom, 2004)

De middeleeuwse kloosterinfirmerie: synthese van spirituele, medische en praktische beschouwingen - Coomans, Thomas (Architectuur van Belgische hospitalen, 2004)

De vestiging van het Duitse Huis in de stad Utrecht - Bruijn, Martin W.J. de; Pouw, G.; Tuuk, Luit A. van der (Bijdragen tot de geschiedenis van de Ridderlijke Duitsche Orde, Balije van Utrecht, 2004)

Diest, Sint-Elisabethgasthuis - De Backer, Christian (Architectuur van Belgische hospitalen, 2004)

Doornik, hospitaal Notre-Dame - Boussemart, Etienne (Architectuur van Belgische hospitalen, 2004)

The eventful lives of two Mosan châsses - Lemeunier, Albert (Art and architecture of late medieval pilgrimage in Northern Europe and England, 2004)

Gent, hospitalen van de Bijloke - Baldewijns, Jeannine; Laleman, Marie-Christine (Architectuur van Belgische hospitalen, 2004)

Geraardsbergen, Onze-Lieve-Vrouwhospitaal - Van Bockstaele, Geert (Architectuur van Belgische hospitalen, 2004)

Hans Memling's St. Ursula shrine: the subject as object of pilgrimage - Nüchterlein, Jeanne (Art and architecture of late medieval pilgrimage in Northern Europe and England, 2004)

Herentals, gasthuis - Goris, Jan-M. (Architectuur van Belgische hospitalen, 2004)

Het Agnesklooster in woelige tijden. 1505 - 1652 - Thüss, Ben (Dat coevent toe Oldenzal. De geschiedenis en opgraving van het Agnesklooster te Oldenzaal, 2004)

Hospitalen tijdens de middeleeuwen - Maréchal, Griet (Architectuur van Belgische hospitalen, 2004)

The iconography of the Rheno-Mosan châsses of the thirteenth century - Benoît Van den Bossche (Art and architecture of late medieval pilgrimage in Northern Europe and England, 2004)

The iter italicum and the Northern Netherlands. Dutch Students at Italian Universities and Their Role in the Netherlands - Tervoort, Ad (Education and Society in the Middle Ages and Renaissance, 2004)

Kortrijk, Onze-Lieve-Vrouwehospitaal - Vanbossele, José (Architectuur van Belgische hospitalen, 2004)

L’historiographie latine dans l’Europe de l’An Mil - Sot, Michel (Hommes et sociétés, dans l’Europe de l’An Mil, 2004)

La Louvière, Hospitaal Saoint-Julien in Boussoit - Delplancq, Julien; Deveseleer, Jacques (Architectuur van Belgische hospitalen, 2004)

La paix de Dieu dans le monde de la faide - Dominique Barthélemy (Hommes et sociétés, dans l’Europe de l’An Mil, 2004)

Le chapitre cathédral de Thérouanne et ses chartes au XIIe siècle - Tock, Benoît-Michel (Revue du Nord, 2004)

Le mausolée des Jauche, en l'église abbatiale de La Ramée - Tordoir, Joseph (Wavriensia, 2004)

Le Roeulx, hospitaal Saint-Jacques - Hauquier, Alexandra (Architectuur van Belgische hospitalen, 2004)

A learned acquaintance Jan van Galecop (c. 1375 - 1428) and the modern devotion - Engen, Hildo van (Education and Learning in the Netherlands, 1400-1600. Essays in Honour of Hilde de Ridder-Symoens, 2004)

Les modèles hagiographiques de l’An Mil - Corbet, Patrick (Hommes et sociétés, dans l’Europe de l’An Mil, 2004)

Les statuts synodaux de Tournai au XVe siècle. Les limites d'une volonté de réforme - Tabbagh, Vincent (De Pise à Trente. La réforme de l'Église en gestation. Regards croisés entre Escaut et Meuse. Actes du colloque international de Tournai, 19-20 mars 2004, 2004)

Lessines, hospitaal Notre-Dame à la Rose - Debruyn, Raphaël (Architectuur van Belgische hospitalen, 2004)

Leuven, Sint-Elisabethgasthuis - Bergmans, Anna (Architectuur van Belgische hospitalen, 2004)

Liudgards Schenkung des Hofes Mehr an das Viktos-Stift Xanten - Tittel, Heinz (Kalender für das Klever Land auf das Jahr 2005, 2004)

Luik, Abdij van Saint-Laurent - Wodon, Bernard (Architectuur van Belgische hospitalen, 2004)

Luik, voormalig klooster van de alexianen - Plumier, Nicole; Bauwens, Catherine; Bolle, Caroline (Architectuur van Belgische hospitalen, 2004)

Medieval pilgrim badges and their iconographic aspects - Kroon, Marike De (Art and architecture of late medieval pilgrimage in Northern Europe and England, 2004)

Namen, hospice Saint-Gilles - Bodart, Emmanuel; Cortembos, Therese (Architectuur van Belgische hospitalen, 2004)

Op weg naar een christenheid in de Lage Landen - Trouillez, Pierre (Geloven in de Lage Landen: scharniermomenten in de geschiedenis van het christendom, 2004)

Oudenaarde, Onze-Lieve-Vrouwhospitaal - Devos, Patrick (Architectuur van Belgische hospitalen, 2004)

Overqualified for their jobs?: Rural deans in the diocese of Liège (fifteenth and sixteenth centuries) - Bijsterveld, A.J.A. (Education and Learning in the Netherlands, 1400-1600. Essays in Honour of Hilde de Ridder-Symoens, 2004)

The Postilla of Guillermus and Late Medieval Popular Preaching - Thayer, Anne T (Medieval Sermon Studies, 2004)

Rebecq, hospice - Windal, Séverine (Architectuur van Belgische hospitalen, 2004)

Reconstructing Clerical Careers: The Experience of the Clergy of the Church of England Database - Burns, Arthur; Fincham, Kenneth; Taylor, Stephan (Journal of Ecclesiastical History, 2004)

Relics and pilgramage in the xylographic book of St. Servatius of Maastricht - Montgomery, Scott Bradford (Art and architecture of late medieval pilgrimage in Northern Europe and England, 2004)

Saint-Hubert, hôpital des pauvres pèlerins - d'Otreppe, Henry (Architectuur van Belgische hospitalen, 2004)

'Shameless and naked images': obscene badges as parodies of popular devotion - Koldeweij, Jos (Art and architecture of late medieval pilgrimage in Northern Europe and England, 2004)

Spiritual pilgrimage in the paintings of Hans Memling - Hull, Vida J. (Art and architecture of late medieval pilgrimage in Northern Europe and England, 2004)

Walcourt: La basilique Saint-Materne - Tourneur, FRancis; Toussaint, Jacques (Le patrimoine exceptionnel de Wallonie, 2004)

Wessel Gansfort as a teacher at the Cistercian abbey of Aduard: The dismissal of Caesarius of Heisterbach's 'Dialogus miraculorum' - Moolenbroek, J.J. van (Education and Learning in the Netherlands, 1400-1600. Essays in Honour of Hilde de Ridder-Symoens, 2004)

De tijd gemarkeerd. Over de relatie tussen tijd en liturgie - Tongeren, Louis van (Madoc, 2003)

Die Kreuzverehrung zu Kranenburg und der hl. Kreuz-Stock am Rande des Reichswaldes - Thissen, Bert; Willemsen, D. (Kalender fur das Klever Land auf das Jahr 2004, 2003)

Die Waldhufensiedlung Frasselt bei Kranenburg. Eine klevisch- geldrische Doppelrodung des Spatmittelalters - Thissen, Bert (Kalender fur das Klever Land auf das Jahr 2004, 2003)

Gingen de Utrechtse bisschoppen Hunder, Odilbald en Radbod vanwege de Noormannen in ballingschap? - Tuuk, Luit A. van der (Jaarboek Oud-Utrecht, 2003)

Van gebedsverbroedering naar broederschap. De evolutie van het fraternitas-begrip in de Zuidelijke Nederlanden in de volle Middeleeuwen - Bijsterveld, A.J.A.; Trio, Paul (Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis, 2003)

Vorming van de novicen en de studie van de theologie in de Provincia Teutoniae (1314-1796) - De Grauwe, Jan (Magister Bruno. Negen eeuwen uitstraling van de Kartuizerorde, 2003)

'Ave vinculum caritatis': Gillis de Wevel in de ban van Jacob van Maerlant - Verbeke, Werner (In de voetsporen van Jacob van Maerlant. Liber amicorum Raf De Keyser. Verzameling opstellen over middeleeuwse geschiedenis en geschiedenisdidactiek, 2002)

Das Papsttum im Zeitalter der Gregorianischen Reform. Das Papstwahldekret von 1059 und der Beginn der Romopposition im mittelalterlichen Europa - Pellens, Karl (In de voetsporen van Jacob van Maerlant. Liber amicorum Raf De Keyser. Verzameling opstellen over middeleeuwse geschiedenis en geschiedenisdidactiek, 2002)

De Calvarietriptiek uit de Gentse Sint-Baafskathedraal (derde kwart van de vijftiende eeuw). Een nieuw onderzoek naar de opdrachtgever - Trio, Paul (In de voetsporen van Jacob van Maerlant. Liber amicorum Raf De Keyser. Verzameling opstellen over middeleeuwse geschiedenis en geschiedenisdidactiek, 2002)

De oorsprong van de oudste kapittels in het noorden van het bisdom Luik: een voorlopige synthese - Bijsterveld, A.J.A. (In de voetsporen van Jacob van Maerlant. Liber amicorum Raf De Keyser. Verzameling opstellen over middeleeuwse geschiedenis en geschiedenisdidactiek, 2002)

De religieuze vrouw in de middeleeuwse Kerk - Goossens, Jean (In de voetsporen van Jacob van Maerlant. Liber amicorum Raf De Keyser. Verzameling opstellen over middeleeuwse geschiedenis en geschiedenisdidactiek, 2002)

De verhouding tussen Kerk en stad in de Nederlanden in de late Middeleeuwen, onderzocht aan de hand van het interdict - De Smet, Marjan; Trio, Paul (Jaarboek voor Middeleeuwse geschiedenis, 2002)

Ein neu entdeckter Adventszyklus aus dem niederrheinischen Kloster Gaesdonk. Beschreibung, Edition und Kommentar - Tervooren, Helmut; Klug, Martina (Queeste, 2002)

Gilles Li Muisis en de Abbatum Memoria van de Doornikse Sint-Maartensabdij - De Grieck, Pieter-Jan (In de voetsporen van Jacob van Maerlant. Liber amicorum Raf De Keyser. Verzameling opstellen over middeleeuwse geschiedenis en geschiedenisdidactiek, 2002)

Hans Memling en abt Johannes Crabbe - Tournoy, Gilbert (In de voetsporen van Jacob van Maerlant. Liber amicorum Raf De Keyser. Verzameling opstellen over middeleeuwse geschiedenis en geschiedenisdidactiek, 2002)

Hoe een heilige verdienstelijk werd. Het beeld van Sint-Donatianus van Brugge in de elfde-eeuwse mirakelverhalen - Meijns, Brigitte L.I. (In de voetsporen van Jacob van Maerlant. Liber amicorum Raf De Keyser. Verzameling opstellen over middeleeuwse geschiedenis en geschiedenisdidactiek, 2002)

Kanttekeningen bij kanunnik Van der Paele: Sprekende Palen en Groene papegaaien - van Uytven, Raymond (In de voetsporen van Jacob van Maerlant. Liber amicorum Raf De Keyser. Verzameling opstellen over middeleeuwse geschiedenis en geschiedenisdidactiek, 2002)

Les Hallekerken de la Flandre Maritime française et leur place dans l’architecture religieuse médiévale - Thiébaut, Jacques (Flandria Maritima, 2002)

'Media vita in morte sumus'. Graven als representatie van sociale structuren - Bossuyt, Stijn (In de voetsporen van Jacob van Maerlant. Liber amicorum Raf De Keyser. Verzameling opstellen over middeleeuwse geschiedenis en geschiedenisdidactiek, 2002)

'Regni vero Heinrici regis anno…' Politieke dateringen in de oorkonden van de bisschoppen van Kamerijk (1031-1112) - Van Mingroot, Erik (In de voetsporen van Jacob van Maerlant. Liber amicorum Raf De Keyser. Verzameling opstellen over middeleeuwse geschiedenis en geschiedenisdidactiek, 2002)

Rijk liefdewerk in een arme stad - Goudriaan, Koen; Hulshof, Martha; Tervoort, Ad (Duizend jaar Gouda. Een stadsgeschiedenis, 2002)

'Si quis ecclesie nostre vellet dare altaria sine simonia pro anima sua…' De opbouw van het parochiaal bezit van de Doornikse Sint-Maartensabdij - Carnier, Marc (In de voetsporen van Jacob van Maerlant. Liber amicorum Raf De Keyser. Verzameling opstellen over middeleeuwse geschiedenis en geschiedenisdidactiek, 2002)

Van Thomas bijen tot Jans teesteye. De Brabantse historiografen en hun didactische bekommernis (dertiende en veertiende eeuw) - Appelmans, Janick (In de voetsporen van Jacob van Maerlant. Liber amicorum Raf De Keyser. Verzameling opstellen over middeleeuwse geschiedenis en geschiedenisdidactiek, 2002)

Van Vlaanderen naar Brabant: Hugo van der Goes, lekenbroeder in Rooklooster - Geirnaert, Noël (In de voetsporen van Jacob van Maerlant. Liber amicorum Raf De Keyser. Verzameling opstellen over middeleeuwse geschiedenis en geschiedenisdidactiek, 2002)

Begijnen, begarden en tertiarissen in het middeleeuwse Ieper - Simons, Walter; Trio, Paul (Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis, 2001)

Das Bistum Utrecht zwischen Geldern und Holland - Winter, Johanna Maria van (Gelre, Geldern, Gelderland. Geschichte und Kultur des Herzogtums Geldern, 2001)

Die Grabstätten und Grabmonumente der Grafen und Herzöge von Geldern - Tummers, Harry (Gelre, Geldern, Gelderland. Geschichte und Kultur des Herzogtums Geldern, 2001)

Episcopo Leodiensi absente sedeque vacante (Xe-XIIe siècles) - Kupper, Jean-Louis (Sede vacante. La vacance du pouvoir dans l'Eglise du Moyen âge, 2001)

How the sacrament left the church building. Theophoric processions as a constituent of the feast of Corpus Christi - Caspers, Charles M.A. (Christian Feast and Festival. The Dynamics of Western Liturgy and Culture, 2001)

La pratique sacramentelle des fidèles, d’après les documents épiscopaux de la France du Nord (XIIIe-Xve siècles) - Tabbagh, Vincent (Revue Mabillon, 2001)

La succession de Jean T'Serclaes à l'évêché de Cambrai : une tentative avortée des Bavière pour occuper le siège vacant (janvier-décembre 1389) - Maillard-Luypaert, Monique (Sede vacante. La vacance du pouvoir dans l'Eglise du Moyen âge, 2001)

La vacance du siège épiscopal et la mambournie sede vacante à Liège aux XIIIe-XVe siècles - Marchandisse, Alain (Sede vacante. La vacance du pouvoir dans l'Eglise du Moyen âge, 2001)

Les vacances de sièges épiscopaux au XIIe siècle. Aspects diplomatiques - Tock, Benoît-Michel (Sede vacante. La vacance du pouvoir dans l'Eglise du Moyen âge, 2001)

Stifte im Herzogtum Geldern - Spengler-Reffgen, Ulrike (Gelre, Geldern, Gelderland. Geschichte und Kultur des Herzogtums Geldern, 2001)

Aspects de la dévotion populaire à l'église Saint-Jean et à l'église Saint-Bavon jusque vers 1560 - Trio, Paul (La Cathédrale Saint-Bavon de Gand du moyen âge au baroque, 2000)

Catalogus - Verschatse, Geert (Thomas Becket in Vlaanderen. Waarheid of legende?, 2000)

De geschiedenis van het klooster op de Agnietenberg - Thüss, Ben (Een klooster ontsloten. De kroniek van Sint-Agnietenberg bij Zwolle door Thomas van Kempen, 2000)

De moord op Thomas Becket in de Vlaamse miniatuurkunst - Smeyers, Katrien (Thomas Becket in Vlaanderen. Waarheid of legende?, 2000)

De vestiging van het Duitse huis in de stad Utrecht - Bruijn, Martin W.J. de; Pouw, Gerard; Tuuk, Luit A. van der (Bijdragen tot de Geschiedenis van de Ridderlijke Duitsche Orde. Balije van Utrecht, 2000)

Enkele inventarisstukken van de Sint-Martinuskerk te Venlo nader bekeken - Arve, Wilma ten; Klompmakers, Eveline; Tummers, Harry (Duizend jaar Sint-Martinusparochie. Facetten van de Geschiedenis van Venlo, 2000)

Histoire de l’ancienne abbaye de Messines suivie d’un inventaire de ses archives - Terrier, H.R.F. (Ieperse Historische Studies, 2000)

Monumenta Arroasiensia - Tock, Benoît-Michel; Milis, Ludo J.R. (Corpus Christianorum Continuatio Mediaevalis, 2000)

'Te sente Thomas van Cantelberghe, in Inghelant...'. Pelgrimsinsignes en pelgrimstochten naar Thomas Becket - Koldeweij, Jos (Thomas Becket in Vlaanderen. Waarheid of legende?, 2000)

Thomas Becket in Vlaanderen: waarheid of legende? - Verschatse, Geert (Thomas Becket in Vlaanderen. Waarheid of legende?, 2000)

Thomas Becket. Op het scherp van een tijd - Bauer, Raoul (Thomas Becket in Vlaanderen. Waarheid of legende?, 2000)

Vlaanderen in de twaalfde eeuw. Een hoogtepunt in de geschiedenis van het graafschap - Trio, Paul (Thomas Becket in Vlaanderen. Waarheid of legende?, 2000)

Volksdevotionele aspecten in de Sint-Jans- en de Sint-Baafskerk (tot omstreeks 1560) - Trio, Paul (De Sint-Baafskathedraal in Gent: van Middeleeuwen tot barok, 2000)

Arable productivity in Flanders and the former territory of Belgium in a long-term perspective (from the Middle Ages to the end of the Ancien Régime - Dejongh, Guy (Land productivity and agro-systems in the North Sea area (Middle Ages - 20th century). Elements for Comparison, 1999)

Arable yields and total arable output in the Netherlands from the late Middle Ages to the mid-19th century - Bavel, Bas J.P. van (Land productivity and agro-systems in the North Sea area (Middle Ages - 20th century). Elements for Comparison, 1999)

The archaeology and history of the curia of the abbey of Saint-Trond at Hulsel (province of North Brabant) (c. AD 700-1300) - Theuws, Frans C.W.J. (Land and Ancestors. Cultural Dynamics in the Urnfield Period and the Middle Ages in the Southern Netherlands, 1999)

Conflict and compromise: the Premonstratentians of Ninove (Flanders) and the laity in the twelfth century - Bijsterveld, A.J.A. (Negotiating secular and ecclesiastical power. Western Europe in the Central Middle Ages, 1999)

Gift exchange, landed property, and eternity. The foundation and endowment of the Premonstratensian priory of Postel (1128/1138-1179) - Bijsterveld, A.J.A. (Land and Ancestors. Cultural Dynamics in the Urnfield Period and the Middle Ages in the Southern Netherlands, 1999)

Local communities in their landscape in the rent district of Eersel/Bergeyk (14th-16th centuries) - Vangheluwe, Daniël (Land and Ancestors. Cultural Dynamics in the Urnfield Period and the Middle Ages in the Southern Netherlands, 1999)

The Political Use of Piety in Episcopal and Comital Charters of the Eleventh and Twelfth Centuries - Tock, Benoît-Michel (Negotiating secular and ecclesiastical power. Western Europe in the Central Middle Ages, 1999)

Quelques aspects de la sainteté féminine d'après des "Vitae" mérovingiennes et carolingiennes - Thiellet, Claire (Mélanges de Science Religieuse, 1999)

Relics as tools of power: the eleventh-century inventio of St Bertin's relics and the assertion of Abbot Bovo's authority - Ugé, Karine (Negotiating secular and ecclesiastical power. Western Europe in the Central Middle Ages, 1999)

A valuation of arable productivity in the central part of the Dutch river area, c.1360-c.1570 - Bavel, Bas J.P. van (Land productivity and agro-systems in the North Sea area (Middle Ages - 20th century). Elements for Comparison, 1999)

Willibrord en Ansfried in Oisterwijk? - Toorians, Lauran (Tilburg. Tijdschrift voor geschiedenis, monumenten en cultuur, 1999)

Aux origines des abbayes de cisterciennes en Namurois - Lefèvre, Jean-Baptiste (Les Cisterciens en Namurois. XIIIe-XXe siècle, 1998)

Bedevaartplaatsen in Nederland. Deel 2: Noord-Brabant - Margry, Peter Jan; Caspers, Charles M.A. (Meertens Instituut-Verloren, 1998)

Christentum zwischen Maas und Mosel von den Ursprüngen bis zum Ende der Merowingerzeit - Polfer, Michel (Die Abtei Echternach 698-1998, 1998)

Der niederländische Fernbesitz der Abtei Echternach im Früh- und Hochmittelalter - Bijsterveld, A.J.A.; Noomen, Paul N.; Thissen, Bert (Die Abtei Echternach 698-1998, 1998)

La gestion des archives dans les abbayes cisterciennes du Namurois. XVe-XVIIIe siècle - Van Overstraeten, Daniël (Les Cisterciens en Namurois. XIIIe-XXe siècle, 1998)

La maîtrise de l'eau dans les abbayes cisterciennes du Namurois. XIIIe-XVIIIe siècle - Fays, Raymond de (Les Cisterciens en Namurois. XIIIe-XXe siècle, 1998)

Les bibliothèques des abbayes cisterciennes du Namurois, XVe siècle - début XVIe siècle - Hermand, Xavier (Les Cisterciens en Namurois. XIIIe-XXe siècle, 1998)

Neuf abbayes de femmes - Lefèvre, Jean-Baptiste (Les Cisterciens en Namurois. XIIIe-XXe siècle, 1998)

Réformes cisterciennes en Namurois et leur rayonnement XVe-XVIe siècle - Lefèvre, Jean-Baptiste (Les Cisterciens en Namurois. XIIIe-XXe siècle, 1998)

Traces matérielles de la présence monastique. XIIIe-XVIIIe siècle. Les abbayes d'hommes - Javaux, Jean-Louis (Les Cisterciens en Namurois. XIIIe-XXe siècle, 1998)

Traces matérielles de la présence monastique. XIIIe-XVIIIe siècle. Les abbayes de femmes - Bolly, Jean-Jacques; Buxant, Philippe; Javaux, Jean-Louis; Marchal, Martine (Les Cisterciens en Namurois. XIIIe-XXe siècle, 1998)

Ganda en Blandinium tijdens de late middeleeuwen. Een historisch overzicht (13de-15de eeuw) - Trio, Paul (Ganda en Blandinium. De Gentse abdijen van Sint-Pieters en Sint-Baafs, 1997)

Kinderzegening en doop in Dom en Oudmunster: een zeldzaam liturgisch gebruik in het kathedraalcomplex van Utrecht - Groot, A. de; Tongerloo, L. van (Trajecta. Tijdschrift voor de geschiedenis van het katholieke leven in de Nederlanden, 1997)

La confrérie nommée 'kalande'. Réminiscence d'une organisation à base décanale, dans le comté de Flandre au Moyen Âge - Trio, Paul; Carnier, Marc (Preprints. Papers uitgegeven door de subfaculteit Letteren van de Katholieke Universiteit Leuven, Campus Kortrijk, 1997)

Thesaurus Diplomaticus - Tombeur, Paul; Prevenier, Walter; Demonty, Philippe; Laviolette, Marie-Paul (Brepols, 1997)
Met analyses van 12.800 akten, de integrale tekst van 6.000 documenten en een iconografische documentatie van 2.400 originelen

Begraven en grafzerken in de oude Minderbroederskerk te Maastricht - Tummers, Harry (Achter de Minderbroeders: Opstellen over bijzondere stukken en voorwerpen van het Rijksarchief in Limburg, 1996)

De augustijnen in Gent tijdens de late middeleeuwen (tot ca. 1500) - Trio, Paul (Zeven eeuwen Augustijnen. Een kloostergemeenschap schrijft geschiedenis, 1996)

Johannes Molanus. Traité des saintes images (Louvain 1570, Ingolstadt 1594). Texte latin, documentation iconographique - Boespflug, François; Christin, O.; Tassel, B. (Cerf, 1996)
ISBN-nummers van beide delen: 2-204-05587-5 en 2-204-05370-8 Fotografische herdruk, vertaling en iconografisch dossier van Molanus' standaardwerk
Keywords: Tekstuitgave; Vertaling

Sinte Rochus. Functie, uiterlijk en verering van een laat-middeleeuwse heilige in Nederland (+/- 1480 +/- 1550) - Theunissen, V. (Universiteit Utrecht, 1996)

1520-1525. De kroniek van Johannes van Lochem, Prior te Albergen - Tops, W.J.; Kruijf, Udo de (1520-1525. De kroniek van Johannes van Lochem, prior te Albergen. Vertaling en toelichting, 1995)
Keywords: Vertaling

Croyances et comportements du clergé paroissial en France du Nord à la fin du Moyen Age - Tabbagh, Vincent (Le clergé délinquant (XIIIe-XVIIIe siècle), 1995)

De 'Capitula adhuc conferenda' van Lodewijk de Vrome en de domeinen van de Gentse Sint-Baafsabdij in Noord-Frankrijk - Declercq, G. (Peasants and Townsmen in Medieval Europe. Studia in honorem Adriaan Verhulst, 1995)

Johan Moliart (†1356), Gelderse rentmeester en raad, bezien vanuit Nijmeegs perspectief - Thissen, Bert (Jaarboek Numaga, 1995)

Kerkelijk-godsdienstig leven in westelijk Noord-Brabant, 1580-1652. Dekenale visitatieverslagen als bron - Toebak, P.M. (Publicatiereeks Gemeentearchief Breda, 1995)

La gestion domaniale d'une grande abbaye périurbaine. Forest à la fin du moyen âge - Billen, Claire (Peasants and Townsmen in Medieval Europe. Studia in honorem Adriaan Verhulst, 1995)

La villa de Délémont partagée par Baudouin V de Flandre entre le chapitre de Lille et l'abbaye de Messines en 1066. Cartographie d'un domaine comtal - Duvosquel, Jean-Marie (Peasants and Townsmen in Medieval Europe. Studia in honorem Adriaan Verhulst, 1995)

Mandatory celibacy and priestly ministry in the diocese of Tournai at the end of the Middle Ages - Vleeschouwers-Van Melkebeek, Monique (Peasants and Townsmen in Medieval Europe. Studia in honorem Adriaan Verhulst, 1995)

Quelques réflexions sur l'abbaye de Saint-Trond à la fin du IXe et au Xe siècle - Alain Dierkens (Peasants and Townsmen in Medieval Europe. Studia in honorem Adriaan Verhulst, 1995)

Saint-Bavon en Zélande - Dekker, C. (Peasants and Townsmen in Medieval Europe. Studia in honorem Adriaan Verhulst, 1995)

The Archives of Confraternities in Ghent and Music - Trio, Paul; Haggh, Barbara (Musicologie en Archiefonderzoek. Acten van een colloquium, Brussel, 22-23.4.1993, 1994)

Bedevaart en kerkeraad. De Amersfoortse vrouwevaart van 1444 tot 1720 - Thiers, Ottie (Verloren, 1994)

Het Land van Waas in de dertiende eeuw: van natuur tot cultuur. Geografie - parochievorming - recht - instellingen - Thuy, J. (Katholieke Universiteit Leuven, 1994)

Les confréries des Pays-Bas face au problème de la pauvreté (XVème-XVIème siècle) - Trio, Paul (Confraternite, chiese e società: aspetti e problemi dell'associazionismo laicale europeo in età moderna e contemporanea, 1994)

Trompers, pipers en luders in de Gentse Sint-Baafsabdij (14de-16de eeuw): over de muzikale opluistering van enkele processies - Bouckaert, Bruno; Trio, Paul (Musica antiqua, 1994)

Un consilium universitaire pour l'abbaye de Saint-Bertin au début du XIIIe siècle - Tock, Benoît-Michel (Handelingen van de Koninklijke Commissie voor de uitgave der oude wetten en verordeningen, 1994)
Keywords: Tekstuitgave

Volksreligie als spiegel van een stedelijke samenleving. De broederschappen te Gent in de late middeleeuwen - Trio, Paul (Symbolae. Series B, 1993)

Cartularium van de brieven van het O.L. Vrouweklooster te Renkum 1383-1609 - Tersteeg, J.J.Th.M.; Scheepsma, Wybren F. (Werken Gelre, 1992)
Keywords: Tekstuitgave

De Ter Poorten, een Deventer gezin uit de tijd van de Moderne Devotie - van der Toorn-Pielenga, G.A. (Deventer Jaarboek, 1992)
Een beschrijving van de invloed van de Moderne Devotie op deze Deventer familie, waarbij onder meer de stichting van het klooster Diepenveen ter sprake komt

Entre Verdun et Lobbes, un catalogue de bibliothèque scolaire inédit: à propos du manuscrit Verdun BM 77 - Turcan-Verkerk, Anne-Marie (Scriptorium, 1992)

Geleerde cultuur in Lobbes. de verbondenheid met de Luikse school - Teeuwen, Mariken (Aanzet, 1992)

Bisdom en geestelijkheid - Tongerloo, L. van (Utrecht tussen Kerk en Staat, 1991)

Cohesie versus chaos. De hagiografische perceptie van religieus gezag - Spijker, Ineke van 't (Kerstening van christenen. De verhouding van geestelijken en leken in de hoge middeleeuwen, 1991)

Confraternitas - Theunis, Hendrik B. (Kerstening van christenen. De verhouding van geestelijken en leken in de hoge middeleeuwen, 1991)

De ketterij van Tanchelm: een misverstand tussen twee werelden - Theunis, Hendrik B. (Utrecht tussen Kerk en Staat, 1991)

De voorganger in de middeleeuwse liturgie - Wegman, H.A.J. (Kerstening van christenen. De verhouding van geestelijken en leken in de hoge middeleeuwen, 1991)

La formation d'un centre économique en Ardenne au Haut moyen âge: Saint-Hubert dans sa région - Tange, Sakae (Villes et campagnes au Moyen Âge. Mélanges Georges Despy, 1991)

Priesters en leken in de preken van Radulphus Ardens (ca. 1190) - Hagoort, H.N. (Kerstening van christenen. De verhouding van geestelijken en leken in de hoge middeleeuwen, 1991)

Inventaris van archieven van kloosters in de provincie Groningen - Hiddema, S.; Tromp, S.C. (Publikatiereeks van het Rijksarchief in Groningen, 1989)
Wat niet in het Rijksarcheif zit, bevindt zich in het gemeentearchief van Groningen. Belangrijkste bestanden zijn van Selwert, Wittewierum eb Wijtwert. Met regestenlijst.

Statuten van laatmiddeleeuwse broederschappen. Enkele Gentse voorbeelden - Trio, Paul (Handelingen van de Koninklijke Commissie voor Geschiedenis, 1989)
Keywords: Tekstuitgave