The Old and the New. Scholastic Elements in the Works of Petrus Nannius (1496-1557), Professor of the Collegium Trilingue in the First Half of the Sixteenth Century - Smeesters, Aline (Innovationes Lovanienses. Arts, Law and Theology at the University of Louvain (1425-1797), 2026)
Ook in subreeks als Studium Lovaniense: Learning across Borders vol. 2

Observance et culture écrite à l’abbaye de Saint-Jacques, à Liège, sous les abbés Renier de SainteMarguerite et Roger de Bloemendael (1408-1471) - Terlinden, Élisabeth (Faculté de Philosophie et Lettres. Département d'Histoire, 2025)
Durant les derniers siècles du Moyen Âge, l’abbaye bénédictine de Saint-Jacques à Liège fut confrontée, à l’instar de nombreuses autres communautés religieuses, à une série de bouleversements (troubles politiques et économiques, difficultés de recrutement, tensions internes, remise en question de la discipline régulière, etc.). Pourtant, et en dépit de ces difficultés, elle devint l’un des fleurons de la réforme dite « de l’observance » dans nos régions. Sous les longs abbatiats de Renier de Sainte-Marguerite (1408-1436) et de Roger de Bloemendael (1436-1471), qui entreprirent de restaurer l’état de la communauté, celle-ci connut un renouveau manifeste. La gouvernance de ces deux abbés fut en effet marquée par une renaissance matérielle, spirituelle et culturelle évidente, dont plusieurs types de sources rendent compte. Manuscrits médiévaux réels ou « virtuels », catalogues et inventaires de l’époque moderne, textes normatifs et narratifs ont permis d’appréhender non seulement la réalité de la réforme, mais également l’impact de cette dernière sur les pratiques de l’écrit de l’abbaye liégeoise. Cette thèse comporte également, outre le volume principal consacré aux résultats de la recherche, deux annexes conséquentes. La première propose une description codicologique détaillée de tous les manuscrits copiés ou acquis durant la période étudiée, soit 84 volumes. La seconde consiste en une vaste concordance qui établit, pour chaque manuscrit réel ou virtuel, la correspondance qui existe entre ces manuscrits et les autres sources les évoquant. Promotor: prof.dr. Xavier Hermand

Observance et culture écrite chez les cisterciennes de Marche au XVe siècle - Hermand, Xavier (Marche s/Meuse. Que s’écoule le temps… passent les Dames. Regards croisés sur l’abbaye Notre-Dame du Vivier. XIIIe-XXe siècle, 2025)

Op pelgrimstocht naar Sint-Jakob en Sint-Pieter en de verering van beide heiligen te Dendermonde - Stroobants, Aimé (Gedenkschriften van de Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde, 2025)

Opnieuw: de middeleeuwse kampontginningen in Het Woud van de Gelderse Vallei - Kroes, Jochem (Bijdragen en Mededelingen Gelre, 2025)
Kampontginningen in ‘Het Woud’ van de Gelderse Vallei, waarbij speciale aandacht wordt besteed aan de rol die bisschoppen, kerkelijke instellingen én de graaf van Gelre speelden bij de ontginningen

Op bedevaart in de middeleeuwen. Pelgrimsteken uit Beselare. Ca. 1425-1475 - Trio, Paul (Een geschiedenis van België in 100 voorwerpen. Van de prehistorie tot nu, 2024)

Ordonner l’Église. Communautés cléricales et communautés monastiques dans le monde carolingien (VIIIe-Xe siècle). Introduction - Kurdziel, Emilie (Cahiers de civilisation médiévale, 2024)

Ordonner le clergé sur le terrain. La réorganisation de la vie religieuse à Sithiu après les conciles de 816-817 - Meijns, Brigitte L.I. (Cahiers de civilisation médiévale, 2024)

Ovale hoofdjes met droefheid gevuld - Haveman, Mariëtte (Kunstschrift, 2024)
Geertgen tot Sint Jans, lekenbroeder in het klooster van Sint Jan in Haarlem

Olbert de Gembloux hagiographe. Hypothèses autour de deux œuvres composées à Troyes (début du Xie siècle?) - De Vriendt, François (Analecta Bollandiana, 2023)

Onderwijs, ook in de muziek, te Sint-Truiden (1099-1107) - Vet, Imke (Duizend jaar geleden. Verhalen over Nederland in de tiende en elfde eeuw, 2023)
Keywords: Vertaling

Oorkonden van de graven van Loon. Deel 4. Oorkonden van Lodewijk IV, Diederik van Heinsberg, Godfried van Dalenbroeck en Arnold van Rummen (1324-1365) - Coun, Theo (Limburg. Het Oude Land van Loon. Extranummer, 2023)
Keywords: Tekstuitgave

Op zoek naar kennis over heiligen (c. 1050) - Breedeveld, Dylan (Duizend jaar geleden. Verhalen over Nederland in de tiende en elfde eeuw, 2023)
Keywords: Vertaling

Overgezet voor Ruusbroecs ‘lieve suster’ en haar zusters? De oudste Middelnederlandse vertaling van de Mariagetijden - Desplenter, Youri (Ons Geestelijk Erf, 2023)

Ontwikkeling tot regionale grootmacht ca. 1200-1288 - Thissen, Bert; Benders, Jeroen (Gelderland als zelfstandig graafschap en hertogdom, 2022)

The Organization of the Clergy and the canonici in the Sixth Century - Scholz, Sebastian (Monastic Communities and Canonical Clergy in the Carolingian World (780-840). Categorizing the Church, 2022)

Orgelbouwkunst in premonstratenzerabdijen - Van Osta, Jozef (Eigen Schoon en De Brabander, 2022)

Onder de bescherming van Godfried van Bouillon. De hospitaalridders of de orde van Malta in Ieper (ca. 1188-ca. 1798) - Hosten, Jan (Om Gods wil. Duizend jaar kloosterleven in Ieper, 2021)

Onterecht bekritiseerd. Restauratie van het veertiende-eeuwse Johanneskopje in Schatkamer Sint-Servaas Maastricht - Koldeweij, Jos (Maasgouw, 2021)

Op weg naar de hemelse Bruidegom. Twaalf heiligenlevens uit een Amersfoorts kloosterhandschrift (Brussel, Koninklijke Bibliotheek Albert I, 19408-9) - Es, Hildo van; Jongen, Ludo (Middelnederlandse Tekstedities, 2021)
Keywords: Tekstuitgave; Vertaling

Op zoek naar de verborgen schat in het Antifonarium Tsgrooten - Bleisch, Nicholas; Drummond, Henry (Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen en norbertinessen, 2021)

Opgraving in en rond de voormalige Sint- Janskerk (Sint-Baafskathedraal) Gent (O.-Vl.): eerste bevindingen - De Gryse, Janiek; Eggermont, Shari; Pijpelink, April (Archaeologia mediaevalis, 2021)

Opgraving van het klooster van Susteren (714-1802) - Stoepker, Henk (Maasgouw, 2021)

Ordonnances spéciales pour la nourriture dans le couvent de l’abbaye de Liessies au XVIe siècle - Sage, Pierre (Association généalogique et historique Flandre-Hainaut. Bulletin trimestriel, 2021)

Orgelbouwkunst als splendor cultus - Van Osta, Jozef (Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen en norbertinessen, 2021)

Overzicht van parochies van de norbertijnen in België en Nederland - Janssens, Herman (Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen en norbertinessen, 2021)

Onderzoek naar de inhoud van het middeleeuwse St.-Odiliaschrijn - Reyniers, Jeroen (Limburg. Het Oude Land van Loon, 2020)

Onvoltooid verleden. De handschriften van de ‘Excellente Cronike van Vlaenderen’ in de laatmiddeleeuwse Vlaamse steden (1440-1500) - Demets, Lisa (Middeleeuwse studies en bronnen, 2020)
Hoewel de kroniektraditie van de Excellente Cronike van Vlaenderen zich in het stedelijk milieu van vooral Brugge en in beperkte mate Gent afspeelt, zijn er handschriften in kloosters ontstaan (Brugse Eeckhoutabdij, COSA, Arrouaise) bewaard (Clairmarais, OCist) en spelen broederschappen (zoals Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw te Brugge of het in de Eeckhoutabdij vergaderende tornooigezelschap De Witte Beer), rederijkers en rederijkerskamers (zoals De Drie Santinnen te Brugge) een belangrijke rol bij de totstandkoming van diverse handschriften en de redactie van voortzettingen.

Order and Disorder: The Documentary Additions to the Liber ordinarius of Nivelles - Dorin, Rowan (The Liber ordinarius of Nivelles (Houghton Library, MSLat 422). Liturgy as Interdisciplinary Intersection, 2020)

Ordinations of priests in the medieval diocese of Utrecht (1505-1518) - Stapel, R.J. (IISH Data Collection, 2020)

Origen’s Story: Heresy, Book Production, and Monastic Reform at Saint-Laurent de Liège - Diehl, Jay (Speculum, 2020)

Our Lady of Grace at Scheut: Pilgrimage Cult and Pilgrims’ Badges - Asperen, Hanneke van (The Medieval Low Countries, 2020)

Observations sur deux « brefs » de villages relevant du monastère de Sainte-Aldegonde de Maubeuge - Magnou-Nortier, Elisabeth (Chanoines et chanoinesses des anciens Pays-Bas. Le chapitre de Maubeuge du IXe au XVIIIe siècle, 2019)

Oorkonden van de graven van Loon. Deel 2. Oorkonden van Arnold IV en Jan (1227-1278) - Coun, Theo (Limburg. Het Oude Land van Loon. Extranummer, 2019)
Keywords: Tekstuitgave

Oorsprong en vroege geschiedenis - Dumolyn, Jan; Declercq, G.; Meijns, Brigitte L.I.; Hillewaert, Bieke; Hollevoet, Yann; Ryckaert, Marc; De Clercq, Wim (Brugge. Een middeleeuwse metropool. 850-1550, 2019)
Verschillende onderdelen zijn van belang voor de religieuze instellingen, in het bijzonder ‘De bouw van een grafelijke versterking (negende-tiende eeuw)’ (p. 29-33) en ‘Een commerciële nederzetting uit de Karolingische tijd?’ (p. 33-39).

Observances « féminines » dans la famille franciscaine : phénomènes bouleversants, pluralistes et multipolaires - Roest, Bert (Moyen Âge. Mélanges de l’École française de Rome, 2018)

Omgang met emoties - Deploige, Jeroen (De Moderne Devotie. Spiritualiteit en cultuur vanaf de late Middeleeuwen, 2018)

Onderzoek ontleed. De meervoudige historische waarden van fragmenten - Bouman-van Veen, Frank; Lommerde, Rolf (Perkament in stukken. Teruggevonden middeleeuwse handschriftfragmenten, 2018)

Onze Lieve Vrouw van Renkum - Mark, Bieke van der (Ik, Maria van Gelre. De hertogin en haar uitzonderlijk gebedenboek (1380-1429), 2018)

Oosthuizen en zijn Godshuis op de grens van de middeleeuwen en de nieuwe tijd - Doedens, Anne (Bulletin van de Stichting Oude Hollandse Kerken, 2018)

Op pelgrimstocht binnen de kloostermuren - Caspers, Charles M.A. (De Moderne Devotie. Spiritualiteit en cultuur vanaf de late Middeleeuwen, 2018)

Op zoek naar Hatebrand en zijn relikwieën - Boer, Edze De (Groninger Kerken, 2018)

Origins and early history - Dumolyn, Jan; Declercq, G.; De Clercq, Wim; Meijns, Brigitte L.I. (Medieval Bruges, c. 850-1550, 2018)

Oude en nieuwe geschriften in een woelig tijdperk. De omgang met de Bijbel in stedelijke gemeenschappen - Folkerts, Suzan (Tijdschrift voor Nederlandse Kerkgeschiedenis, 2018)

Oudheidkundige site Bruxella 1238: een franciscanenklooster in hartje Brussel - Van Grunderbeek, Marie-Claude (Feestbundel Jaak Ockeley. Bi den heylighen Cruce van Assche, Ic wil een goed Brabander wesen, 2018)

Out of Bosch’s shadow: A rediscovered amtarpiece by Jan Mandijn - Heesch, Daan van (Oud Holland, 2018)
Triptiek van Sint-Eustachius in de parochiekerk van Zichem

Over het uitgeven van middeleeuwse kronieken - Burgers, Jan W.J. (Florarium temporum (Bloemhof der tijden). Een laatmiddeleeuwse wereldkroniek door Nicolaas Clopper, geschreven in het Klooster Mariënhage bij Eindhoven, 2018)
Formeel drie uitgevers: Hilversum-Tilburg-Duisburg: Verloren-Zuidelijk-Historisch Contact-Landesarchiv Nordrhein-Westfalen – Abteilung Rheinland

Overzicht van het cartografisch en landmeetkundig oeuvre van Philips de Dijn (1618-1662) - Van de Perre, Dirk; Vande Winkel, Georges (Philips de Dijn (†1665). Cartograaf, Landmeter, Mathematicus, 2018)

Overzicht van het cartografisch en landmeetkundig oeuvre van Philips de Dijn (1618-1662) - Van de Perre, Dirk; Vande Winkel, Georges (Het Land van Aalst, 2018)

Onder de kerk van Roden. Archeologische waarnemingen bij graafwerkzaamheden in de Catharinakerk - Hengst, P. den; Beemt, G. van den (Nieuwe Drentse Volksalmanak, 2017)

Ontstaan en ontwikkeling tot stedelijke parochiekerk - Kuys, Jan A.E. (De Stevenskerk. 750 jaar spiegel van Nijmegen, 2017)

Oorkondenboek van de Antwerpse kapelanieën. 1210-1355 - Van den Nieuwenhuizen, Jos (2017)
Deze publicatie in eigen beheer van de Antwerpse oud-stads- en diocesaan archivaris is te bestellen via het print on demandsysteem van https://www.shopmybooks.com
Keywords: Tekstuitgave

Oorkondenboek van het O.-L.-Vrouwekapittel te Antwerpen. 1124-1330 - Van den Nieuwenhuizen, Jos (2017)
Keywords: Tekstuitgave

Op de grens van laatgotiek en renaissance - Hartog, Elizabeth den (De Stevenskerk. 750 jaar spiegel van Nijmegen, 2017)

Ora et labora. Zisterziensisches Wirtschaften - Hillen, Christian (Die Zisterzienser. Das Europa der Klöster, 2017)

Order and Confusion. The Twelfth-Century Choir of the St. Servatius Church in Maastricht - Ashmann, Fred B.P. (Clavis, 2017)
Order and Confusion is the title of a groundbreaking and monumental reconstruction of the twelfth-century choir of St. Servatius Minster in Maastricht, based on its scholarly decoration program - a Gesamtkunstwerk - comprising an altar, reliquary shrine, wall and vault paintings as well as other elements by Fred B.P Ahsmann. The book Order and Confusion elucidates how all key political and ecclesiastic themes of the twelfth century come together in the twelfth-century choir of St. Servatius: the conflict between pope and emperor; various notions of earthly power and heavenly order; and the anticipated end of days of the Sacred History. The Chapter of St. Servatius – having close ties to the emperor – apparently resorted to every visual means available in order to convey its position during this period of tumult, in an era hovering between order and confusion.

Ontheemde heiligen. Altaarstukken en memorietafels uit oude kerken in Noord-Holland - Dael, Peter van (Bulletin van de Stichting Oude Hollandse Kerken, 2016)

Ontvangen om te geven. De spiritualiteit van Maria van Hout (1470/80-1547) - Uyttenhove, Lieve (Altiora, 2016)

Order Matters, Exceptions Rule. The Poor Clares as a Historiographical Problem - Roest, Bert (Shaping Stability. The Normation and Formation of Religious Life in the Middle Ages, 2016)

Oude en nieuwe historiografie over Sint-Gummarus te Lier - Aerts, Erik (Volkskunde, 2016)

Ownership of Graves in Medieval Parish Churches in Holland - Goudriaan, Koen (Piety in Practice and Print, 2016)

The Observance and the Confrontation with Early Protestantism - Roest, Bert (A Companion to Observant Reform in the Late Middle Ages and Beyond, 2015)

“Observance” as Paradigm in Mendicant and Monastic Chronicles - Huijbers, Anne (A Companion to Observant Reform in the Late Middle Ages and Beyond, 2015)

Observanz und Literatur. Das Beispiel der Niederlande (1450-1550) - Honemann, Volker (Wissenschaft und Weisheit, 2015)

Onbekend maakt onbemind. Een vijftiende-eeuws schilderij in de stijl van Rogier van der Weyden in de Antwerpse kathedraal - Reyniers, Jeroen (Belgisch Tijdschrift voor Oudheidkunde en Kunstgeschiedenis, 2015)

Oord van zusterlijke ziekenzorg - Laleman, Marie-Christine (Geloven in Gent. Plaatsen van het religieuze verleden, 2015)
Deze bijdrage betreft de cisterciënzerinnenabdij van de Bijloke

Opere e manoscritti di Gilberto di Tournai (nota bibliografica integrativa) - Horowski, Aleksander (Collectanea Franciscana, 2015)

Orate ex vinculo charitatis pro scriptricibus Ser. M.H. et Ser M.H. Twee cisterciënzerinnen van Maagdendaal als kopiïsten van Maredsous Ms. F°/4 - Hendrix, Guido (Ons Geestelijk Erf, 2015)

Officia Propria. Liturgische rituelen en gebruiken in het sticht voor adellijke dames in Thorn - Schoenmakers, Johan (Netherlands Studies in Ritual and Liturgy, 2014)
Keywords: Tekstuitgave

Ontdek de Bijloke Gent, geschiedenis, architectuur, cultuur - Laleman, Marie-Christine; Marie-Anne Bru; De Vuyst, Wout (Academia press, 2014)

Origen, Climate Change, and the Erosion of Mountains in Giles of Lessines’s Discussion of the Eternity of the World (c. 1260) - Nothaft, C. Philipp E. (The Mediaeval Journal, 2014)

Over graven, bisschoppen en kanunniken: de totstandkoming van het religieuze landschap in Brugge en haar ommeland (tot ca. 1100) - Meijns, Brigitte L.I. (Brugs Ommeland, 2014)

Over het belang van abdijbibliotheken - Delsaerdt, Pierre (Bibliotheek van de Abdij van Park, 2014)

Overview of Ruusbroec Research - Swart, Loet (A Companion to John of Ruusbroec, 2014)

Obedience to the Bishop, Apostolic Protection and Appeal to Rome. The Changing Representation of Abbot Theodoric I of St-Hubert (1055-1086) Against the Backdrop of the Investiture Conflict in the Diocese of Liège - Meijns, Brigitte L.I. (Belgisch Tijdschrift voor Filologie en Geschiedenis, 2013)

Observantia regularis. Normbildung, Normenkontrolle und Normwandelim Mönchtum des hohen und späten Mittelalter - Schreiner, Klaus (Gemeinsam leben. Spiritualität, Lebens- und Verfassungsformen klösterlicher Gemeinschaften in Kirche und Gesellschaft des Mittelalters, 2013)

“Obtulisti libellum de vita domini Remacli.”: The Evolution of Patron Saint Libelli as Propagandist Instruments in the Monastery of Stavelot-Malmedy, 938-1247 - Snijders, Tjamke (Bijdragen en Mededelingen betreffende de Geschiedenis der Nederlanden, 2013)

Officialité, official. Personnel d’officialité à Liège (1337-1550) - Damoiseaux, Sébastien (Université de Liège, 2013)

Oignies entre Brabant et namurois au XIIIs siècle - Noël, René (Actes de la journée d'étude Hugo d'Oignies. Contexte et perspectives, 2013)

Ontwikkelingen te Oudenaarde in de late middeleeuwen op kerkelijk, godsdienstig en charitatief vlak - Trio, Paul (Handelingen van de geschied- en oudheidkundige kring van Oudenaarde, 2013)

Ontworpen voor de eeuwigheid. De memoriesculptuur voor Joost Sasbout en Catharina van der Meer in de Eusebiuskerk te Arnhem - Brink, Trudi (Bulletin KNOB, 2013)

Op bedevaart naar de Goddelijke Zaligmaker te Hakendover - van Eeckhoudt, Luc (Eigen Schoon en de Brabander, 2013)

Opgelegde bedevaarten - Herwaarden, Jan van (Eigen Schoon en de Brabander, 2013)

Opnieuw gelezen: De grafsteen van Jan van Gestel (overleden 1395) - Toorians, Lauran (Tilburg, 2013)

Origines, diffusion et utilisations des calcaires lorrains dans l'architecture et la sculpture de la vallér mosane moyenne au Moyen Âge - Baillieul, Elise; Finoulst, Laure-Anne; Boulvain, Frédéric; Fronteau, Gilles; Piavaux, Mathieu; Yans, Johan (Archaeologia mediaevalis, 2013)

Oude bossen van de Antwerpse Kempen - Adriaenssens, Sara; Verheyen, Kris (Davidsfonds, 2013)
Twee van de drie behandelde bossen, namelijk het Zoerselbos en het Peerdsbos behoorden zowat zes eeuwen tot het domein van respectievelijk de cisterciënzers van Sint-Bernards aan de Schelde en de Antwerpse Sint-Elisabethgasthuiszusters

Onderwijzen zit humanisten in het bloed. Een onderzoek naar de invloed van het humanisme op de Larijnse school in Kampen ca. 1450-1600 - Bakker, Peter (Overijsselse historische bijdragen, 2012)

'Only an echo of what was.' Religieuze monumentale sculptuur in Utrecht: doksaal en Heilig Graf - Vlierden, Marieke van (Middeleeuwse beelden uit Utrecht. 1430-1530, 2012)

Onulfus van Hautmont (ca. 1048), auteur van de Vita S. Gudilae anonymo - Van Droogenbroeck, Frans J. (Eigen Schoon en de Brabander, 2012)

Onwillig, ongeschikt en ongewenst. Onverwachte kruisvaarders in de dertiende-eeuwse Kroniek van Bloemhof - Janse, Antheun (Leidschrift. Historisch Tijdschrift, 2012)

Obituaries or Anniversary Books: Handle with Care! The Example of the Ypres Confraternity of Our Lady - Trio, Paul (Living Memoria. Studies in Medieval and Early Modern Memorial Culture in Honour of Truus van Bueren, 2011)

Ombre et lumière en Picardie vers l'an Mil: moines et chanoines - Racinet, Philippe (Parole et lumière autour de l'an Mil, 2011)

Op grond van Sint-Trudo, De kaartenatlas van de abdij van Sint-Truiden. 1697 - Nijssen, Rombout; Van Laere, Raf (Abdij Stad en Regio-Limburgse Studies, 2011)
ISSN 2031-3942

Op kamers in Zwolle in de vijftiende eeuw. Extranei, onderwijs en boekproductie onder invloed van het Zwolse fraterhuis en de Moderne Devotie (ca. 1400-1523) - Visser, Jelle (Overijsselse historische bijdragen, 2011)

Organiser et représenter l’espace d’un site monastique. L’exemple de Saint-Hubert du IXe au XIIe siècle - Schroeder, Nicolas (Belgisch Tijdschrift voor Filologie en Geschiedenis, 2011)

Over de oudste schriftelijke getuigenissen (870-1008/25) uit de ontstaansgeschiedenis van de stad Mechelen. Status quaestionis en probleemstelling - Van Mingroot, Erik (Studia et Documenta Mechliniensia, 2011)

Oboedientia. Réformes et discipline monastique au début du XIe siècle - Vanderputten, Steven (Cahiers de civilisation médiévale, 2010)

Oord van helder licht. 800 jaar Orde van het Heilig Kruis. 1210-2010 - Janssen, Roger (St. Agatha, 2010)

Oord van helder Licht. 800 Jaar Orde van het Heilig Kruis 1210–2010 - Janssen, Roger (Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, 2010)

Opgelegde bedevaarten. Een populaire praktijk in de laatmiddeleeuwse Nederlanden - Herwaarden, Jan van (Madoc, 2010)

"Ô amour, sois tout à moi!" Le désir comme agent de déification chez Hadewijch de Brabant - Fraeters, Veerle (Le sujet des émotions au Moyen âge, 2009)

Observant reform in religious orders - Roest, Bert (Christianity in Western Europe, c. 1100-c. 1500, 2009)

Onderzoek van de Bijloke voor het STAM in Gent: 2007-2008 (O.-Vl.) - Bru, Marie-Anne; Stoops, Gunter; Vermeiren, Geert (Archaeologia mediaevalis, 2009)

Op geestelijke gronden. Kaarten van het bisdom Antwerpen en het Onze-Lieve-Vrouwekapittel en de kloosters van Terzieken en Falcon te Antwerpen, 1550-1791 - Houtman, Erik; Marinus, Marie Juliette (Cartografische en iconografische bronnen voor de geschiedenis van het landschap in België, 2009)

Opereren in een grijs gebied. De rol van de ambtenaren bij het Hof van Holland bij de kettervervolging (1525-1560) - Ter Braake, Serge (Tijdschrift voor Geschiedenis, 2009)

The Origins, Aims and Future of The Franciscan Authors Website - Roest, Bert (Medieval Sermon Studies, 2009)

Over landschap, archeologie en bouwhistorie in het westquartier. Een stand van zaken in het grootschalige onderzoek op ‘Golf Hof ter Hille’ te Oostduinkerke-Wulpen (Koksijde, W.-Vl) - Lehouck, Alexander; Royen, Harry van (Archaeologia mediaevalis, 2009)

"Onder dese ridderen zijn oec papen". De priesterbroeders in de balije Utrecht van de Duitse Orde (1350-1600) - Stapel, Rombert J. (Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis, 2008)

Onser liever vrouwen souter and other text(s). Identificatie van een vijftiende-eeuws traktaat - Duijn, Mart van (Madoc, 2008)

Openbaringen en hersenschimmen. Omgang met terugkerende doden in gemeenschappen van de Moderne Devotie in de vijftiende eeuw - Moolenbroek, J.J. van (Trajecta, 2008)

Opgraving van het Falconklooster aan de Falconrui te Antwerpen: een stand van zaken (Antw.) - Gheysen, Korneel; Caluwé, Danielle (Archaeologia mediaevalis, 2008)

Opname in een groter verband - Nip, Renée I.A. (Geschiedenis van Groningen I. Prehistorie-Middeleeuwen, 2008)

Opposition to Clerical Continence and the Gregorian Celibacy Legislation in the Diocese of Thérouanne: The Tractatus Pro Clericorum Conubio (c. 1077-1078) - Meijns, Brigitte L.I. (Sacris Erudiri, 2008)

Origine et mise en place des hôpitaux cathédraux de la province ecclésiastique de Reims. IVe-XIIIe siècle - Montaubin, Pascal (Les hôpitaux, enjeux de pouvoir. France du Nord et Belgique. IVe-XXe siècle, 2008)

Oude en nieuwe legenden rond de Oosterhoutse Heilige Oelbert. Een poging de mythe te ontrafelen - Toorians, Lauran (Jaarboek van de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Stad en Land van Breda ‘De Oranjeboom’, 2008)

Oude heiligenlevens in nieuw perspectief. Overdenkingen bij het lezen van de Vita sancti Adalberti - Vintges, K.V.Q. (Het klooster Egmond: hortus conclusus, 2008)

Over een lange en een korte Vita Adalberti secunda - Gumbert, J.P. (Het klooster Egmond: hortus conclusus, 2008)

Over 'qwaclappers' en ander schadelijk volk: de laatmiddeleeuwse hervorming van Noord-Nederlandse minderbroederkloosters bezien vanuit de interne machtsstrijd binnen de orde - Schaap, Mirjam (Monastiek observantisme en Moderne Devotie in de Noordelijke Nederlanden, 2008)

Over Sint-Odilienberg, zijn heiligen Wiro, Plechelmus en Odgerus, hun vinding en verheffing, hun verering en vitae - Linssen, Conrad André Augustinus (De Maasgouw, 2008)

Onderwijsstructuren te Poperinge in de 16de eeuw - Schoonaert, Germain (Westhoek, 2007)

Ontstaan, ontwikkeling en ondergang van de Colligatio Sibculoensis - Dijk, Rudolf van (Moderne devoten in monnikspij. Klooster en colligatie van Sibculo 1406-1580, 2007)

Oorsprongsmythen en nationale identiteit. De forestiers van Vlaanderen (slot) - Lambert, Véronique (De Leiegouw, 2007)

Ootmarsum, een grensstadje met bisschoppelijke signatuur - Eweg, Henk (Overijsselse Historische Bijdragen, 2007)

Op zoek naar de heilige Plechelmus - Oude Nijhuis, Jan (De Maasgouw, 2007)

Overlevering van Middelnederlandse bijbelvertalingen, 1250 - 1500: Het boek der boeken - Kwakkel, Erik (Middelnederlandse bijbelvertalingen, 2007)

Old Stories and New Themes: an Overview of the Historiography of Confraternities in the Low Countries from the Thirteenth to the Sixteenth Centuries - Hoven van Genderen, Abraham Jacobus (Bram) van den; Trio, Paul (Religious and laity in Western Europe. 1000-1400. Interaction, negotiation and power, 2006)

Onderzoek naar de voormalige Sint-Pietersabdij in Oudenburg (W.-Vl.) - Vandevelde, Jessica (Archaeologia mediaevalis, 2006)

Onderzoek van de afwerkingslagen in de Ottoonse Sint Laurentiuskerk te Ename (O.-Vl.) - Vanden Borre, Hugo; Van Landeghem, Nancy; Deceuninck, Marjolein (Archaeologia mediaevalis, 2006)

Oorkondenboek van kerkelijke instellingen te Antwerpen. 1232‑1355 - Van den Nieuwenhuizen, Jos (Provincie Antwerpen, 2006)
Keywords: Tekstuitgave

Oorsprongsmythen en nationale identiteit. De forestiers van Vlaanderen - Lambert, Véronique (De Leiegouw, 2006)

Op zoek naar boeken uit Zwolle. Nieuwe inzichten over Zwolle als boekenstad aan het einde van de middeleeuwen en een verkenning in het incunabelonderzoek in de achttiende eeuw - Hermans, Jos M.M. (Overijsselse historische bijdragen, 2006)

The Oswald's Martyrdom: Drogo of Saint-Winnoc's Sermo secundus de s. Oswaldo - Defries, D. (The heroic age, 2006)

The Other Friars. The Carmelite, Augustinian, Sack and Pied Friars in the Middle Ages - Andrews, Frances (Monastic Orders, 2006)

Onuitgegeven oorkonden van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal - Castelain, Rik (Handelingen van de geschied- en oudheidkundige kring van Oudenaarde, 2005)
Keywords: Tekstuitgave

Onze-Lieve-Vrouw of Antonius-abt? Volkse devotie tegenover oude parochievorming in Zarbardinge (Geraardsbergen) - Cock, Marcel (Het Land van Aalst, 2005)

Oorkondenboek van Holland en Zeeland tot 1299. V. 1291 tot 1299 - Dijkhof, Everardus C. (Van Gorcum, 2005)
Keywords: Tekstuitgave

Op weg naar de mentaliteitsgeschiedenis. Over het vroege werk van Le Goff - Künzel, Rudi (Jaarboek voor middeleeuwse geschiedenis, 2005)

Opgravingen klooster Koningsveld - Bult, Epko J. (Jaarboek Delfia Batavorum, 2005)

Oral and Written Traditions in the ‘Versus de unibove’ - Künzel, Rudi (Medieval Narrative Sources. A Gateway into the Medieval Mind, 2005)

O florens rosa: chants pour la Vièrge Marie dans les manuscrits liturgiques médiévaux néerlandais - Loos, Ike de (Mélanges de Science Religieuse, 2004)

Oldenzaal in de Middeleeuwen - Oude Nijhuis, Jan (Dat coevent toe Oldenzal. De geschiedenis en opgraving van het Agnesklooster te Oldenzaal, 2004)

Oorkondenboek van de abdij Kloosterrade 1108-1381 - Polak, Menno S.; Dijkhof, Everardus C. (Rijks Geschiedkundige Publicatiën. Grote Serie, 2004)
Keywords: Tekstuitgave

Oorsprong van de militaire rol der schuttersgilden in het oude Prinsbisdom Luik in de 11de, 12de en 13de eeuw - van den Bossche, K. (Ons Heem, 2004)

Op het breukvlak van geestelijke en artesliteratuur. De handschriftelijke overlevering van de Middelnederlandse Lucidarius-teksten - Klunder, Nolanda (Artes in context. Opstellen over het handschriftelijk milieu van Middelnederlandse artesteksten, 2004)

Op weg naar een christenheid in de Lage Landen - Trouillez, Pierre (Geloven in de Lage Landen: scharniermomenten in de geschiedenis van het christendom, 2004)

Op zoek naar het castellum Matilo en het St. Margarethaklooster te Leiden-Roomburg: het archeologisch onderzoek in 1999-2000 - Polak, Menno S.; Doesburg, Jan van; Kempen, P.A.M.M. van; Kottman, J.F.P. (Rapportages archeologische monumentenzorg, 2004)

Original mis au rebut ou acte 'manqué'? Lecture et critique d'un parchemin mutilé issu de l'abbaye de Saint-Amand (1105) - Morelle, Laurent (Retour aux sources. Textes, études et documents d'histoire médiévale offerts à Michel Parisse, 2004)

Oudenaarde, Onze-Lieve-Vrouwhospitaal - Devos, Patrick (Architectuur van Belgische hospitalen, 2004)

Over de lotgevallen van het archief van de norbertijner OLV-abdij van Middelburg - Henderikx, Peter (Zeeland, 2004)

Over de schreef: Middeleeuwse priesters voor de rechter - Vergauwen, David (Davidsfonds, 2004)

Overqualified for their jobs?: Rural deans in the diocese of Liège (fifteenth and sixteenth centuries) - Bijsterveld, A.J.A. (Education and Learning in the Netherlands, 1400-1600. Essays in Honour of Hilde de Ridder-Symoens, 2004)

Ontsluiting van het historische en archeologisch onderzoek naar de abdij Lieve Vrouw ten Duinen - Van Clooster, Dirk (Kloosterwezen in West-Vlaanderen. Bronnen en Geschiedenis. Studiedag georganiseerd te Brugge op 21 oktober 2002, 2003)

Ontstaan en omvang van het project Abdijmolens tussen Rijn en Schelde - Coomans, Thomas (Abdijmolens tussen Rijn en Schelde, 2003)

Ontstijgen aan de tijd. De annales necrologici van Fulda - Raaijmakers, Janneke (Madoc, 2003)

Oorsprong en betekenis van het Utrechtse kerkenkruis - Winter, Johanna Maria van (Domkerk, 2003)

Oorsprong van de militaire rol der schuttersgilden in het oude Graafschap Vlaanderen, XI-XII-XIIIde eeuw - van den Bossche, K. (Ons Heem, 2003)

Oorsprong van de militaire rol der schuttersgilden in het oude hertogdom Brabant, 12de-13de eeuw - van den Bossche, K. (Ons Heem, 2003)

Où et quand prêcher?: deux listes de sermons dominicains et franciscains du XIVe siècle à Douai - Delmaire, Bernard (Religion et mentalités au Moyen Âge. Mélanges en l'honneur d'Hervé Martin, 2003)

Ontstaan en ruimtelijke ontwikkeling van Middelburg (9e-14e eeuw) - Henderikx, Peter (Middeleeuwse toestanden. Archeologie, geschiedenis en monumentenzorg. Aangeboden aan Herbert Sarfatij bij zijn 65e verjaardag, 2002)

Oorkondevervalsing in het teken van nieuwe machtsverhoudingen - Harenberg, E.J. (Nederland in de wereld. Opstellen bij honderd jaar Rijks Geschiedkundige Publicatiën, 2002)
Over een falsum op naam van Rooms-Koning Hendrik V in het archief van het Walburgiskapittel te Zutphen

Opdat zij verlost mogen worden. De zorg voor het zielenheil in middeleeuwse Amersfoort - Kan, Fred J. W. van (Flehite. Historisch Jaarboek voor Amersfoort en omstreken, 2002)

Over molens in Pollare en laten in Outer. Zes onuitgegeven oorkonden van de Sint-Cornelius- en Sint-Cyprianusabdij te Ninove (1215-1265) - Cock, Marcel; Van de Perre, Dirk (Het Land van Aalst, 2002)
Keywords: Tekstuitgave

Opgravingen, bouwhistorisch onderzoek en restauratiewerken in de Sint-Laurentiuskerk te Ename (O.-Vl.) - Callebaut, Dirk; Bastiaens, Jan; Ameels, Vera (Archaeologia mediaevalis, 2001)

Ontfangher van Sint-Bertijns in Brugghe en Bruggheambocht, 14de eeuw - Dewitte, Alfons (Biekorf, 2000)

Oorkondenboek van Noord-Brabant. Deel II. De heerlijkheden van Breda en Bergen op Zoom - Dillo, Martien; Synghel, Geertrui van (Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, 2000)

Op het toppunt van de macht (1304-1528) - Hoven van Genderen, Abraham Jacobus (Bram) van den ('Een paradijs vol weelde'. Geschiedenis van de stad Utrecht, 2000)

Ostensio reliquiarum Untersuchungen über Entstehung, Ausbreitung, Gestalt und Funktion der Heiltumsweisungen im römisch-deutschen Regnum - Kühne, Hartmut (Arbeiten zur Kirchengeschichte, 2000)

Onser vrauwen te Bethléem, Brugge 1327 en volgende - Dewitte, Alfons (Biekorf, 1999)

Origines in de theologische controverse tussen Filip van Harvengt en Johannes - Wouters, Jozef (Analecta Praemonstratensia, 1999)

Ownership of Graves in Medieval Parish Churches in Holland - Goudriaan, Koen (Showing status. Representation of social positions in the late Middle Ages, 1999)

Ooggetuigen en flagellanten anno 1349 - Janssen-Sieben, Ria (De Pest in de Nederlanden. Medisch-historische beschouwingen 650 jaar na de Zwarte Dood. Vierde symposium geschiedenis der geneeskundige wetenschappen, 1998)

Oud en nieuw Waregem: de heerlijkheid van het kapittel van Doornik-centrum van Waregem - Vandewiele, André (Jaarboek van de Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke, 1998)

Over exempels, wonderen en visioenen in het werk van Caesarius van Heisterbach - Moolenbroek, J.J. van (Millennium, 1998)

Onderwijs in middeleeuws Egmond - Hofman, Rijcklof (In het spoor van Egbert. Aartsbisschop Egbert van Trier, de bibliotheek en geschiedschrijving van het klooster Egmond, 1997)

Oorkondenboek van het Karthuizerklooster St.-Andries-ter-Zaliger-Haven bij Amsterdam (1352) 1392-1579 (1583) - Bessem, R. (Gemeentearchief Amsterdam-Stichting H.J. Duyvisfonds, 1997)
Verspreiding via uitgeverij Verloren te Hilversum Editie van in totaal 769 oorkonden vergezeld van een analyse van het kloosterarchief en het cartularium
Keywords: Tekstuitgave

Oorkondenboek van Holland en Zeeland tot 1299. IV. 1278 tot 1291 - Kruisheer, Jaap Gerardus (Van Gorcum, 1997)
Keywords: Tekstuitgave

Over heren, vazallen en graven. Het persoonlijk leenrecht in Vlaanderen ca. 1000-1305 - Heirbout, Dirk (Studia, 1997)

Om zalicheyt zynre siele. Het stichten van memoriediensten in middeleeuws Den Haag - Kan, Fred J. W. van (Jaarboek Die Haghe, 1996)

Ontstaan en oudste geschiedenis van Dordrecht - Herwaarden, Jan van (Geschiedenis van Dordrecht tot 1572, 1996)

Opera omnia et indexation: l'utilisation du patrimoine patristique cistercien au XIIIe siècle. A propos du projet biblioéconomique de Villers-la-Ville - Falmagne, Thomas (Scriptorium, 1996)

Oorkondenboek van Amsterdam tot 1400. Supplement - Melker, Bas R. de (Apparaat voor de geschiedenis van Holland, 1995)
Supplement op de editie van Van der Laan uit 1975 met ruim 140 nieuw enummers, meest deperdita
Keywords: Tekstuitgave

Octrooien en ledenlijsten van schuttersgilden in het graafschap Vlaanderen anno 1469 - Huys, P. (Ons Heem, 1994)

Onderwijs aan de middeleeuwse universiteit - De Ridder-Symoens, Hilde (Scholing in de middeleeuwen, 1994)

Ontstaan en vroegste geschiedenis van Gent: stand van het onderzoek - Verhulst, Adriaan E. (Handelingen der Maatschappij voor Geschiedenis en Oudheidkunde te Gent, 1993)

Oorkondenboek van het Archief Kasteel Arcen, 1400-1782. Dl II - Stoel, J.G.M. (Cahiers van de Historische Werkgroep Arcen-Lomm-Velden, 1993)

Oorkondenboek van Holland en Zeeland tot 1299. III. 1256 tot 1278 - Kruisheer, Jaap Gerardus (Van Gorcum, 1992)
Keywords: Tekstuitgave

Op weg naar Jacobus : het boek, de legende en de gids voor de Pelgrim naar Santiago de Compostela - Herwaarden, Jan van (Publikaties van de Faculteit der historische en kunstwetenschappen, 1992)

Onderzoek in Romeinse archieven en bibliotheken - Pennings, J.C.M. (Nederlands Archievenblad, 1991)

Overijsselse adellijke dochters in een Hollands klooster : leden van de families Mulert, de Conink en Van Oostrum in de cisterciënzerinnenabdij Leeuwenhorst (15e - 16e eeuw) - Moor, Geertruida de (Overijsselse historische bijdragen, 1990)