Tweede congres over Nuns’ Literacies in Medieval Europe

University of Missouri-Kansas City, Kansas City, 5 tot 8 juni 2012
Vier lezingen over de Nederlanden

Het tweede congres van het project Nuns’ Literacies in Medieval Europe zal plaats vinden aan de University of Missouri-Kansas City van 5 tot 8 juni 2012. De congresreeks beoogt om een dialoog tot stand te brengen tussen specialisten die in verschillende regio’s de latijnse en volkstalige teksten bestuderen die monialen lazen, schreven en uitwisselden. Een selectie van de lezingen gebracht op het eerste congres in Hull verschijnt dit najaar bij Brepols. De Universiteit Antwerpen organiseert in juni 2013 het derde en afsluitende congres.

Alvast vier lezingen van het tweede congres in Kansas City hebben betrekking op de Nederlanden:
Dr. Rabia Gregory (University of Missouri-Columbia), Printers’ Lists and Convent Libraries: Reformatting Devotion in the Age of the Handpress beschouwt de verhouding tussen de vroegste drukkers van volkstalige devotielectuur en vrouwelijke religieuze gemeenschappen in Antwerpen, Leiden en Augsburg.

Dr. Felice Lifshitz (University of Alberta), ‘An Eternal Weight of Glory’: Discipline and Devotion in Eighth-Century Women’s Monasteries in Francia betwist de stelling van Charles Meriaux dat de vrouwengemeenschappen in Noord-Francië veeleer huiskloosters waren gewijd aan de memoria van een overleden echtgenoot of vader dan wel centra die voorzagen in de spirituele en intellectuele noden van hun bewoonsters. De auteur zal argumenteren dat andere bronnen dan kloosterregels effectief fungeerden als richtsnoer voor een devoot monastiek bestaan.

Dr. Kees Schepers (Universiteit Antwerpen), A Web of Texts: Sixteenth-Century Mystical Culture in Arnhem belicht de kortstondige heropleving van de mystiek in Gelderland en het Rijnland door vrouwen in en om het Arnhemse Sint-Agnesconvent.

Dr. Patricia Stoop (Universiteit Antwerpen), The Poor Clares of Louvain and the Sermons of Balthasar van der Heijden in MS. Brussel, Koninklijke Bibliotheek, 3039

Het volledige programma en uitgebreide abstracts zijn beschikbaar op http://www.nuns-literacies.org/