Studia Cartusiana: nieuwe wetenschappelijke reeks over kartuizergeschiedenis en -spiritualiteit

Op 18 maart 2012 werd in Destelbergen Studia Cartusiana (StuCa) voorgesteld, een nieuwe reeks, gesticht door en onder hoofdredactie van Frans Hendrickx (Ruusbroecgenootschap, Antwerpen) en Tom Gaens (vzw Cartusiana), die als bijreeks van Miscellanea Neerlandica wordt uitgegeven door Peeters Publishers te Leuven.

De vaste redactie van StuCa bestaat, naast de hoofdredacteuren, uit prof. dr. Geert Claessens (Katholieke Universiteit Leuven), dr. Wim François (Katholieke Universiteit Leuven) en Jan De Grauwe (vzw Cartusiana). Als wetenschappelijke adviseurs functioneren em. prof. dr. James Hogg (Universität Salzburg), prof. dr. P. Nissen (Radboud Universiteit Nijmegen), prof. dr. J.A. (Hans) Mol (Universiteit Leiden) en dr. R.Th.M. Van Dijk, O.Carm (Titus Brandsma Instituut Nijmegen).

In de nieuwe reeks zullen publicaties verschijnen die betrekking hebben op de geschiedenis van de kartuizerorde in de Teutoonse kartuizerprovincie, in ruimere zin betreffende de voormalige kartuizen die ooit hebben bestaan op het grondgebied van het huidige Nederland en België. Evenwel mag de historisch-geografische omschrijving van de reeks niet te beperkt worden geïnterpreteerd. Hierin kunnen ook studies in verband met kartuizen buiten de Nederlanden worden opgenomen, vooral wanneer van hieruit invloeden hebben plaatsgehad die op een of andere wijze bepalend zijn geweest voor de geschiedenis van de kloosters in de Lage Landen. Het geschiedkundig onderzoeksgebied is uitgebreid: algemene en instititutionele geschiedenis, sociaal-economische geschiedenis, geschiedenis van het literaire erfgoed, geschiedenis van het geestesleven, geschiedenis van het kunstbezit en van de kunstproductie, enz., zodat alle aspecten van de materiële, religieuze, intellectuele en artistieke cultuur tot uiting kunnen komen.

Het eerste boek in de reeks, onder redactie van de hoofdredacteuren en met medewerking van Francis Timmermans, werpt zowel een terugblik op het verleden als het een nieuwe start wil betekenen. Het is immers opgedragen aan Jan De Grauwe, Romaans filoloog, die gedurende meer dan veertig jaar de bakens voor de beoefening van de kartuizerwetenschap binnen en buiten onze grenzen heeft uitgezet. Op hem zijn de woorden van de Parijse kanselier Jean Gerson die in meerdere brieven zijn genegenheid voor de kartuizers op enthousiaste wijze heeft geuit, in het bijzonder toepasselijk: Amo te, sacer ordo Carthusiensis. Het boek bevat de voornaamste akten van de kartuizercongressen gehouden te Gent, Antwerpen en Brugge in 1982, en te Zelem in 2001, herwerkt door de resp. auteurs en aangevuld met een paar nieuwe artikels.

Bij de voorstelling van het boek op 18 maart ll. heeft Jan De Grauwe uit handen van Ludo Collin, kanunnik van Sint-Baafs te Gent en secretaris van het Gentse bisdom, de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice ontvangen, een onderscheiding voor bewezen diensten aan de rooms-katholieke kerk. Ludo Collin prees hierbij zijn werk als wetenschapper in de leprabestrijding te Congo, zijn inzet als parochiaal medewerker en uiteraard zijn inzet voor het kartuizeronderzoek, die meer dan 300 publicaties over kartuizers op zijn naam opleverde.

Meer informatie over de reeks Studia Cartusiana vindt u op http://www.cartusiana.org/?q=node/1979

Studia Cartusiana 1: Amo te, sacer ordo Carthusiensis. Jan De Grauwe, passionné de l’Ordre des Chartreux, sous la rédaction de Frans Hendrickx & Tom Gaens, avec la collaboration de Francis Timmermans (ISBN: 978-90-429-2652-3)