Website Ten Bunderen en online studie over pelgrims

Gewezen VRT-journalist Wim Wylin pakt uit met een nauwgezette online studie over de middeleeuwse bedevaarten in Vlaanderen. Gespreid over 64 webpagina’s behandelt hij verschillende uitgangspunten, zoals de aard van het pelgrimeren of de identiteit van de pelgrims. Naast grote bestemmingen als Jeruzalem, Rome en Santiago, komen ook Keulen en de belangrijkste bedevaartsoorden in Vlaanderen, Hengouwen en Brabant, zoals Brugge, Damme, Gistel, Halle en Leuven, aan bod.

De bedevaarten is vindt u onder http://www.nieuwsbronnen.com/tenbunderen/bedevaarten

De uitgebreide website past in Wylins werk over de congregatie van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Bunderen, dat te raadplegen is op http://www.nieuwsbronnen.com/tenbunderen. Kort na het midden van de dertiende eeuw ontstond in het West-Vlaamse Moorslede het gasthuis Ten Bunderen. De zusters volgden de regel van Sint-Augustinus en verbleven er tot hun verhuis naar Zonnebeke in 2004. Tijdens de woelige periode na de Beeldenstorm welken de zusters uit binnen de veiligere stadsmuren van Ieper (1587-1785). Na de renovatie van de kloostergebouwen nam een voorziening gespecialiseerd in de ondersteuning van jongeren met autisme er haar intrek.

Voor een goede navigatie op de site is het belangrijk om te weten dat het linker keuzemenu de historiek van Ten Bunderen ontsluit en dat de horizontale menubalk bovenaan de pagina elk onderdeel, en dus ook Wylins studie over de bedevaarten, ontsluiten.