Archief van begijnhof van Breda volledig digitaal consulteerbaar

Het archief van het Begijnhof Breda mag met recht uitzonderlijk worden genoemd. Het beslaat een periode van meer dan 700 jaar: van 1269 tot en met 1997. In het archief bevinden zich onder andere 250 charters, een serie jaarrekeningen van de meesteres (moeder-overste) vanaf 1510, stukken over renten en pachten van het Begijnhof op de stad Breda en wijde omgeving vanaf de 13e eeuw en een unieke collectie bid- en gedachtenisprentjes.

Sinds kort zijn alle archiefstukken materieel geconserveerd en op het hoogst haalbare kwaliteit gedigitaliseerd. Het gehele archief is pagina voor pagina gescand, goed voor maar liefst 42.000 opnames.

Het Stadsarchief Breda heeft dit project uitgevoerd in samenwerking met de Stichting Begijnhof en met ondersteuning van Metamorfoze, een nationaal subsidieprogramma voor het behoud van het papieren erfgoed.

Het archief van het Begijnhof ligt nu in goede en geordende staat in het archiefdepot van Stadsarchief Breda. De originele stukken worden niet meer ter inzage gegeven. de documenten zijn vanaf nu via de website van Stadsarchief Breda online raadpleegbaar.

Rechtstreeks komt u via de link http://collecties.breda.nl/Atlantis/?application=Archief-%20en%20Inventa...

Via de bovenstaande link komt u in de digitale archiefomgeving van Stadsarchief Breda terecht.

Door op de verschillende +tekens te klikken graaft u in de inventaris en komt u uiteindelijk op de afzonderlijke stukken uit.