Boekvoorstelling van de uitgave van de kaarten van de norbertijnenabdij van Ninove

Op zaterdag 9 juli 2016 om 11 uur wordt te Ninove de Kaarten van de abdij van Ninove (1616 – 1781), uitgegeven door dr. Jaak Ockeley, voorgesteld.

Historicus Ockeley bezorgde in 2003 reeds de editie van het kaartboek van de benedictijnenabdij van Affligem. Onder auspiciën van Herman van der Haegen en Ernest Persoons verschenen dankzij het Algemeen Rijksarchief prachtige uitgaven van de kaartboeken van de premonstratenzer abdijen van Averbode, Park, Sint-Michiels en Tongerlo net als van de Leuvense augustijnen, de cisterciënzerinnen van Ter Kameren en hun mannelijke ordegenoten van Sint-Bernards aan de Schelde. Bij de provincie Oost-Vlaanderen, die ook de drijvende kracht achter deze publicatie is, verscheen het kaartboek van de cisterciënzerinnen van Zwijveke. Lokaal gedragen initiatieven leidden ook tot de puike edities van de kaarten van de witheren van Grimbergen en de benedictijnen van Sint-Truiden.
Gelegenheidsadres is de net gerestaureerde voormalige abdijkerk, de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk, Kerkplein te 9400 Ninove.

Programma

10.50 uur Onthaal met bespeling van het orgel, Frederik van Rampelberg, organist Sint-Martinusbasiliek Halle

11.00 uur Verwelkoming, Zeereerwaarde Heer Michel Bekaert, deken van Ninove

11.10 uur De betekenis van de abdij voor Ninove, Veerle Cosyns, schepen voor Cultuur en Erfgoed

11.20 uur De kaarten van de abdij van Ninove, Jaak Ockeley, auteur

11.30 uur Voorstelling van de publicatie en overhandiging van de eerste exemplaren, Jozef Dauwe, gedeputeerde voor Cultuur en Erfgoed bij de provincie Oost-Vlaanderen

11.40 uur Receptie met bespeling van het orgel, door Frederik van Rampelberg, organist Sint-Martinusbasiliek Halle

Aanmelden voor 5 juli 2016 via erfgoed@oost-vlaanderen.be. Vermeld bij de aanmelding uw naam, functie, adres, e-mail en de vermelding of u alleen of met partner aanwezig zult zijn.
Gratis parkeren is mogelijk op de Mallaardparking, Stationsparking en parking van het Instituut Heilige Harten.