Erfgoed Museum Asse opent de deuren

In Asse opende op vrijdag 26 juni 2018 het EMA of Erfgoed Museum Asse. Het is ondergebracht in een vleugel van het Oud Gasthuis. Het EMA veel aandacht aan de geschiedenis van het voormalige ziekenhuis, gaande van een twaalfde-eeuwse rekening over een uitgebreide zestiende-eeuwse collectie majolica potten tot een unieke apotheekkast. Maar er zijn ook tal van archeologische vondsten uit de Romeinse tijd te zien.

Al in 1928 was er sprake van een erfgoedmuseum in Asse maar het heeft nog 90 jaar geduurd voor het zover was. De gemeente Asse en de erfgoedverenigingen Ascania en Agilis sloegen de handen in elkaar om een stuk lokale geschiedenis aanschouwelijk te maken.

De Koninklijke Heemkring Ascania reconstrueert de geschiedenis van het Oud Gasthuis en meer bepaald de ziekenzorg in de 18de eeuw aan de hand van oude documenten, medisch materiaal, schilderijen en een unieke apothekerskast.

Archeologievereniging Agilis keert verder terug in de tijd, meer bepaald naar de Romeinse periode. In de noordelijke agglomeratie van Asse, ter hoogte van de wijk Krokegem, bestond 2000 jaar geleden al een belangrijke nederzetting. Agilis puurde een fraaie selectie uit de ruim 200.000 stukken die de vereniging rijk is. Vooral de vele misbaksels die ter plekke gedumpt werden, bleken een zegen voor het archeologisch onderzoek.

Wie het EMA wil bezoeken, neemt best contact op met het Cultuurcentrum Asse op. Dit museum bevindt zich in het vroegere secretariaat van het Oud Gasthuis, Gemeenteplein 26.

Een eerste blik gunt volgende reportage van de regionale televisiezender Ring-TV:
http://www.ringtv.be/nieuws/erfgoed-museum-asse-opent-de-deuren