Tentoonstelling 'Ik, Maria van Gelre' en symposium

Miniatuur_Maria.jpg

In Museum Het Valkhof in Nijmegen is tussen 13 oktober en 6 januari 2019 de tentoonstelling Ik, Maria van Gelre te bewonderen, gewijd aan Maria d’Harcourt, beter bekend als hertogin Maria van Gelre (1380-1429), en haar beroemde gebedenboek.

Maria was afkomstig uit de hoge Franse adel en trouwde in 1405 met Reinald IV, hertog van Gulik en Gelre. Het huwelijk bleef kinderloos wat uiteindelijk zorgde voor politieke problemen. In 1415 liet Maria het gebedenboek maken dat beschouwd wordt als het belangrijkste in Nederland gemaakte verluchte handschrift uit de vroege vijftiende eeuw. Het telt meer 1200 pagina's, waaronder een geïllustreerde kalender, zo’n honderd miniaturen en talrijke kleine drôlerieën in de marge. In de tentoonstelling wordt aan de hand van meer dan honderd (kunst)objecten, waaronder het gebedenboek, het verhaal van Maria verteld. De tentoonstelling is gemaakt door prof. dr. Johan Oosterman, die enig jaren geleden een crowdfundingsactie voor de restauratie van het gebedenboek startte. Tijdens het Signumsymposium van 2017 hield prof. Oosterman reeds een lezing over Maria en haar gebedenboek.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling organiseert de Radboud Universiteit in samenwerking met Museum Het Valkhof en de Staatsbibliotheek in Berlijn een tweedaags symposium te Nijmegen op 23 en 24 november.

Op vrijdag 23 november presenteren onderzoekers van de Staatsbibliotheek in Berlijn en de Radboud Universiteit in Nijmegen de resultaten van het onderzoek dat de afgelopen jaren werd uitgevoerd naar het gebedenboek van Maria van Gelre. Hierbij zullen de nieuwste ontdekkingen worden gepresenteerd op het gebied van de codicologische opbouw, tekstuele en kunsthistorische inhoud en materiaal-technische aspecten van het gebedenboek.

Op zaterdag 24 november presenteren internationale wetenschappers hun onderzoek in relatie tot Maria van Gelre, haar gebedenboek, of kunst, cultuur en politiek in het Nederrijngebied rond 1400. Het volledige programma en de mogelijkheid om zich aan te melden vindt u op: https://www.ru.nl/mariavangelre/symposium/.