Signumsymposium over premonstratenzers op 1 december en avondlezingen op 30 november te Leuven (incl. Programma)

[img_assist|nid=5111|title=|desc=|link=none|align=left|width=100|height=100]Op 1 december 2018 zal het symposium van onze Signumcontactgroep in de Parkabdij te Leuven doorgaan. Thema worden de Brabantse norbertijnen en norbertinessen in de middeleeuwen. De avond voorafgaand aan het symposium zullen er twee lezingen gehouden worden in het Rijksarchief te Leuven.

Ondanks veel onderzoekswerk, studiedagen en publicaties hebben de norbertijnen de afgelopen decennia niet zoveel aandacht genoten tijdens de jaarlijkse Signumsymposia. Hoog tijd dus voor een aggiornamento van de kennis van deze reguliere kanunniken aan de vooravond van hun 900 jarig bestaan, dat doorheen 2020 en 2021 herdacht wordt.

De Parkabdij is het best bewaarde middeleeuwse premonstratenzer kloosterensemble van de Lage Landen. Onder impuls van de stad Leuven zijn verschillende fases van een ambitieuze restauratie van de abdijsite afgerond. Er werd ook ruimte voor onderzoek en innovatie gecreëerd. De Alamire Foundation bijvoorbeeld doet baanbrekend onderzoek naar muziek uit de Lage Landen. Tuinbouwproject De Wikke experimenteert dan weer met biologische landbouw. En PARCUM is een dialoogmuseum voor religie, kunst en cultuur. Vanaf 11 november 2018 zal een nieuwe beiaard over het bos- en waterrijke stiltegebied omheen de Parkabdij weerklinken. De aanwezigheid van het rijke abdijarchief biedt ons de gelegenheid om de besproken bronnen in situ te bekijken.

Het volledige programma is in bijlage te vinden.

Twee gratis avondlezingen daags voordien
Omdat voor vele Signumleden de afstand naar Leuven niet in één dag te overbruggen is, organiseert het Rijksarchief te Leuven op vrijdag 30 november 2018 twee lezingen. Jaak Ockeley handelt over de abdij van Grimbergen in de achttiende eeuw en Janick Appelmans spreekt over de grote abten van Park (15de tot 17de eeuw). Bij deze gelegenheid presenteren de archivarissen Eddy Put, Marc Carnier en hun collega’s enkele interessante premonstratenzer archivalia. De locatie is: Rijksarchief te Leuven (Villerscollege), Vaartstraat 24, 3000 Leuven.

BijlageGrootte
PDF icon Symposium Contactgroep Signum 2018.pdf199.77 KB