Lezing Tom Gaens over kartuizers en hun klooster in Nieuwpoort

Op 21 april 2024 geeft Tom Gaens om 10.30 uur een lezing over de kartuizerorde in de Nederlanden. Speciale aandacht gaat uit naar het klooster in Nieuwpoort. De lezing vindt plaats in de filmzaal van het Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde.

Recent beweerde Bart Van Loo in zijn boek De Bourgondiërs dat de Lage Landen voor het eerst bestonden in het kartuizerklooster Champmol bij Dijon, namelijk als 'kunstexperiment'. Van Loo vond het daarbij opvallend dat de Bourgondische hertogen hadden gekozen voor de 'armste' kloosterorde. De kartuizers mogen in de latere middeleeuwen dan wel erg in de mode zijn geweest, maar als ze iets niet waren, dan was het wel arm. Dat we zo weinig over hen weten, heeft zeker te maken met het feit dat deze witte monniken al honderden jaren verdwenen zijn uit de Lage Landen. Nochtans stonden er ooit 22 kartuizerkloosters in het huidige België en Nederland. In zijn lezing geeft Tom Gaens tekst en uitleg bij het ontstaan van de kartuizerorde en het succes en de verspreiding ervan in de Lage Landen. Specifiek besteedt hij daarbij aandacht aan het klooster te Nieuwpoort.

Tom Gaens (°1973) bestudeert al jaren de geschiedenis van de kartuizers en promoveerde in 2019 aan de Universiteit van Groningen op het proefschrift Beter dan het origineel. Kartuizeridealen en de vroege Moderne Devotie. Momenteel is hij als onderzoeker verbonden aan het prestigieuze Ruusbroecgenootschap (Universiteit Antwerpen). Hij is de hoofdredacteur van de wetenschappelijke boekenreeksen Miscellanea Neerlandica en Studia Cartusiana. Ook is hij medestichter van Cartusiana, een netwerk van Belgische en Nederlandse kartuizeronderzoekers. Daarnaast is hij al jaren (redactie)lid van Signum.

Praktische info:
Locatie: Ten Duinen, Abdijmuseum Koksijde, filmzaal, A. Verbouwelaan 15, 8670 Koksijde
Tijdstip: zondag 21 april 2024, 10.30 uur
Inkom: leden Familiares de Dunis 2,00 euro (incl. consumptie); niet-leden 5,00 euro (incl.
consumptie).

Inschrijven kan via de link: https://webshopticketsmuseakoksijde.recreatex.be/exhibitions/register?id...